De danske forberedelser til topmødet i september tager form

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Redaktionen

Udviklingsminister Ulla Tørnæs (V) præsenterede fredag “2015 Målene. Statusrapport for Danmark 2005”.

Både rige og fattige lande skal gøre en indsats for at nå de 8 2015 Mål. De rige lande har et særligt ansvar for, at vi når Mål 8: Opbygge et globalt partnerskab for udvikling, herunder sikre øget bistand, retfærdige handelsregler og gældslettelse for u-landene.

Den danske rapport om Danmarks indsats for at nå 2015 Målene i almindelighed og Mål 8 i særdeleshed skal ses som et konkret bidrag til forberedelserne af FN-Topmødet den 14.-16. september i New York.

Her mødes verdens ledere, og de skal bl.a. vurdere, hvor langt man er kommet i gennemførelsen af målene, og hvad der kan gøres for at accelerere udviklingen. Afrika især halter langt bagud.

Danmark vil bruge Topmødet til at presse på for, at målene faktisk nås. FNs generalsekretær har bl.a. foreslået, at alle donorer skal yde 0,5 procent af deres bruttonationalindkomst (BNI) til udviklingsbistand inden udgangen af dette årti. Danmark støtter generalsekretærens opfordring til Topmødet.

Danmark er ét af bare 5 lande, der opfylder FN’s målsætning om, at de rige lande skal give 0,7 pct. af BNI i bistand til verdens fattige nationer. Regeringen har (efter milliardbesparelser på bistanden, red.) besluttet, at dansk bistand ikke kommer under 0,8 pct.

Ikke mindst efter dansk pres har EU besluttet, at EU-landene samlet bør nå op på 0,56 pct. af BNI i 2010, og at de 15 “gamle” EU-lande alle bør nå op på FN-målet på 0,7 pct. i 2015.

En anden dansk prioritet på Topmødet er anerkendelsen af, at reproduktiv sundhed og kvinders seksuelle rettigheder er afgørende for, at 2015 Målene nås. Derudover er der fokus på kampen mod hiv/aids, sikring af det fælles miljø og en styrket indsats mod global opvarmning.

Men 2015 forpligtelserne omfatter andet end bistand. Øget handel vil være helt centralt, og et positivt udfald af Doha Runden er af afgørende betydning. Danmark arbejder for en bedre sammenhæng mellem handelspolitikken og udviklingspolitikken, hvor bistanden skal hjælpe u-landene med at gennemføre internationale handelsaftaler.

Danmark støtter derfor også u-landenes deltagelse i handelsforhandlingerne. Netop med dette sigte deltog de 5 nordiske lande og 19 afrikanske lande i en vellykket ministerkonference i Tanzania i januar.

Aftaler er imidlertid ikke nok. I mange år har de mindst udviklede (LDC-)lande haft meget favorable vilkår, når det gælder adgang for deres varer til industrilandenes markeder.

Disse lande har imidlertid kun i meget begrænset omfang formået at udnytte denne adgang. Det er baggrunden for, at Danmark støtter landene i deres bestræbelser for økonomiske reformer, bedre regeringsførelse og en omfordeling af rigdommen.

Danmark offentliggjorde i 2003 som det første donorland en rapport om den danske indsats for at nå 2015 Målene, herunder særligt Mål 8. Det skabte stor opmærksomhed, ikke mindst i FN, og Danmark høstede også megen anerkendelse fra udviklingslandene.

I forlængelse heraf er det besluttet, at Danmark – på linje med hvad der kræves af u-landene – fortsætter dette arbejder gennem årlige rapporter om gennemførelsen af 2015 Målene.

Rapporten vil igen i år blive fordelt i FN, OECD og i EU. Danmark er gået i spidsen i OECD-kredsen for at udvikle en fælles standard for rapporteringen, og man yder teknisk bistand til de nye EU-landes fremtidige rapportering.

Yderligere information om den danske Mål 8 rapport kan fås hos chefkonsulent Lars Hørmann, Danidas kontor for FNs Udviklingsbistand, tlf. 33 92 14 07

Rapporten kan hentes på Udenrigsministeriets hjemmeside

www.um.dk/da/servicemenu/Nyheder/Udviklingspolitik/

DeDanskeForberedelserTil2005TopmoedetTagerForm.htm

Eksemplarer af den trykte udgave af rapporten kan bestilles på www.danida-publikationer.dk