Debatfiasko for Tørnæs: Kun 15 deltog i Afrika-debat på nettet – Mali lige nu svag favorit

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Redaktionen

“Almindelige” danskeres interesse for at deltage i debatten om, hvilket nyt afrikansk samarbejdsland Danida skal have, har været yderst begrænset, skriver gratisavisen Urban tirsdag.

Udviklingsminister Ulla Tørnæs (V) må konstatere, at kun 15 personer, fortrinsvis med tilknytning til u-landsmiljøet og/eller med konkret u-landserfaring, har deltaget i den debat, Tørnæs ønskede sat igang for en måneds tid siden i et særligt forum på Udenrigsministeriets website.

Iagttagere i u-landsmiljøet gør overfor u-landsnyt.dk gældende, at en af årsagerne til debatfiaskoen kan være en udbredt fornemmelse af, at påvirkningsmulighederne reelt er meget begrænsede.

Interessen for om Niger eller Mali i Vestafrika skal være nyt programsamarbejdsland var en del større ved mandagens høring, hvor henved 80 var mødt op, fortrinsvis fra universiteter, private hjælpe- og udviklingsorganisationer samt Dansk Industri, Håndværksrådet og Kommunernes Landsforening.

Her sagde Tørnæs bl.a., at “vi skal (også) se på, hvor Danmark kan yde mest og bidrage mest”.

– Er det i det fattigste land (Niger, red.) der kun har en lille kapacitet i den offentlige administration, eller i det lidt mindre fattige land (Mali, red.) med mere kapacitet? spurgte ministeren.

Ulla Tørnæs håber på at få lidt flere svar, når hun fredag (25. nov.) rejser på besøg i de 2 Sahel-lande for ved selvsyn at danne sig et indtryk af behov og kapacitet.

Når hun vender hjem lørdag den 3. december, går Danidas embedsmænd igang med at samle og analysere erfaringer, oplysninger og debatindlæg, hvorefter Tørnæs offentliggør sin og regeringens endelige beslutning medio januar.

Før afrejsen til Vestafrika er indtrykket hos iagttagere noget overraskende, at Mali er svag favorit – selv om Niger tidligere har været dansk samarbejdsland og en del NGOer arbejder i landet, blandt dem CARE Danmark med Prins Joachim i spidsen som protektor og foreningen “Genvej til Udvikling”.

Mali derimod er et ubeskrevet blad i dansk bistand, hvad der til gengæld betyder, at man kan begynde på en frisk.

Begge lande er enorme i udstrækning – Niger er således 30 gange større end Danmark – meget fattige, meget muslimske og meget bistandstrængende.

Læs også telegrammet “Ulla Tørnæs godt tilfreds med øget dansk bistand til Vestafrika – nyt samarbejdsland klar medio januar”, dato 21.11.05, under rubrikken Dansk bistand ude til venstre.