Dele af Somaliland har ikke set regn i tre år

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Laurits Holdt

KØBENHAVN, 4. marts, 2016 (Red Barnet): Red Barnets nødhjælpschef Alice Moltke Ladekarl er lige vendt hjem fra et besøg i Somaliland. Her så hun med egne øjne, hvordan en tørke sætter alvorlige og dødbringende spor i landet. Hun besøgte den vestlige del af Somaliland, som grænser op til Etiopien, hvor der er tydelige tegn på, at tørken er ved at skabe en lige så stor fødevarekrise som den, man oplever i nabolandet Etiopien.

“Befolkningen i det vestlige Somaliland har ikke haft normal regn i tre år. Mennesker og dyr bliver mere og mere udsultede, og børnenes sundhedstilstand nærmer sig det kritiske,” siger Alice Moltke Ladekarl.

Hun fortæller, at befolkningen deler, hvad de har af ressourcer i deres landsbyer. Når man laver mad, giver man også lidt til den nabo, som ikke selv har noget. Men der er snart ikke mere at deles om.

Befolkningen er vant til at strække reserverne af mad, foder til kvæg og vand i to-tre måneder om året, men fordi regnen har været så ustabil, er høsten slået fejl to gange sidste år.

“Jeg har flere stedet set, hvordan jorden er harvet og sået til, men vandet er ikke kommet, og der er ikke kommet afgrøder ud af såningen,” fortæller Alice Moltke Ladekarl.

Ekstra nødhjælpsbevilling til tørkeramte lande i Østafrika Alene i Somaliland lider mere end 40 procent af befolkningen i øjeblikket under tørken, som skyldes vejrfænomenet El Niño. De ekstreme vejrforhold har haft store konsekvenser for Somalilands egen fødevareforsyning. Først og fremmest er de lokale landbrug hårdt ramt. Mere end 80 procent af malkekvægene er døde, og bøndernes afgrøder er stærkt reducerede.

Underernæringsraten i området har, ifølge WHO, nu nået et kritisk niveau.

Med endnu en udmøntning fra DANIDAs særlige nødhjælpsbevilling støtter Red Barnet nu med 2,2 millioner kroner til Somaliland, Somalia og Puntland.

Støtten gør det muligt for Red Barnet med at nå ud med nødhjælp til de værst ramte områder. Desuden sikrer pengene lægehjælp til underernærede børn og gravide, og at mere end 46.000 mennesker bliver forsynet med mad og vand.

Med DANIDAs særlige nødhjælpsbevilling har Red Barnet også støttet nabolandet Etiopien med 3,8 millioner kroner i 2015 og 2016. Bidragene er gået til både at støtte de områder i Etiopien, som modtager flygtninge fra Sydsudan, og den akutte humanitære respons på tørkesituationen.