Demonstranter vil gå i protest til Ugandas ambassade på fredag

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Forfatter billede

Nakiganda Hasifah, der betegner sig som menneskeretsaktivist fra Uganda med asyl i Danmark, har taget initiativ til en demonstration foran Ugandas ambassade i Hellerup i det nordlige København på fredag (07.03) i protest mod den nye drakoniske lov vendt mod landets homoseksuelle.

Hasifah skriver på facebook, at “d. 7. marts kl. 16 går jeg fra Hellerup station til Ugandas ambassade (på Sofievej 15 et stenkast væk) for at demonstrere mod, at landet har indført en uhyrlig lov, der kan give livstidsfængsel til homoseksuelle og tvinge vore venner og familie til at angive os”.

“Jeg håber ikke, at jeg kommer til at stå der alene! Vær sød at komme og invitér dem du kender, der også er vrede og bekymrede over situationen i Uganda”.

Musik, fakler og kaffe

“Amnesty, LGBT Asylum, LGBT Danmark, AIDS Fondet, Sex & Samfund, Stop Had, Sabaah og flere andre organisationer bakker mig op. Vi sørger for musik, fakler og kaffe. Vi mangler bare dig”, hedder det.

Det fremgår, at der også vil bevæge sig demonstranter fra Christiansborg ud til ambassaden.

Ugandas ambassadør i København, Zaake Wanume Kebedi, er sit lands repræsentant for hele Norden, idet ambassaden også dækker de øvrige nordiske lande.

Derfor ventes der tillige deltagere fra Sverige til demonstrationen foran ambassaden mellem kl. 16 og 18 fredag d. 7. marts.

Se mere på
https://www.facebook.com/events/1396546187278095/?ref=3&ref_newsfeed_story_type=regular

Afrika Kontakt tager afstand fra anti-homo lov

En af de danske organisationer, der bakker demonstrationen op, er Afrika Kontakt, som tager skarpt afstand fra og protesterer imod Ugandas nye “Anti-Homosexual Act”.

Dem, der dømmes efter loven, risikerer en livstidsdom blot for at røre en person af samme køn, med den hensigt at have sex med vedkommende, og dem som enten forsøger at hjælpe eller støtte homoseksuelle risikerer at få op til syv års fængsel.

Da Ugandas præsident, Yoweri Museveni, underskrev loven den 24. februar, udtalte han, at ”emnet homoseksualitet synes at være provokeret af arrogante og skødesløse vestlige grupper, som gerne kommer på vore skoler og rekrutterer børn til homoseksualitet, ligesom de på samme dumdristige vis håndterer andre emner, der vedrører Afrika”.

“Museveni bruger dog, ligesom mange andre ledere i Afrika, Rusland og andetsteds, homoseksuelle (og i forlængelse heraf Vesten) som syndebukke og lynafledere for deres egne fejlslagne politikker og manglende resultater”, skriver Afrika Kontakt i en presseudtalelse fredag.

Som følge heraf forværres retssikkerheden og forholdene for homoseksuelle mange steder i verden, eksempelvis ved at over 80 lande i dag decideret kriminaliserer homoseksualitet – mange af dem med lange fængselsstraffe eller dødsstraf til følge, hedder det

Kaldes overgreb på menneskerettighederne

Retten til at definere sin egen seksualitet er grundfæstet i diverse menneskeretserklæringer.

Ifølge FN’s internationale konvention om økonomiske, sociale og kulturelle rettigheders artikel 2, stk. 2, påhviler det lande, der har underskrevet konventionen, at sikre rettighederne for deres borgere, ”uden forskelsbehandling af nogen art i henseende til race, hudfarve, køn, sprog, religion, politisk eller anden anskuelse, national eller social herkomst, formueforhold, fødsel eller anden stilling”.

Disse rettigheder inkluderer, ifølge FNs Komite for Økonomiske, Sociale, og Kulturelle Rettigheder, også seksuelle minoriteter.

Også den afrikanske menneskeretskonvention, African Charter, beskytter indirekte homoseksuelle. I charterets artikel 3 står der således, at ”alle individer er lige for loven”.

Og ifølge den sydafrikanske menneskeretsadvokat, Sibongile Ndashe, ”har den Afrikanske Kommission [en pendant til den Europæiske kommission] længe arbejdet for homoseksuelles rettigheder, og sagt, at diskrimination på baggrund af seksuel observans er uforeneligt med den Afrikanske Charter”.

Tutus stærke ord

“Alle rettænkende mennesker bør på det kraftigste tage afstand fra Ugandas anti-homolov, fordi homoseksuelle har lige så meget ret til beskyttelse af deres rettigheder, som alle andre grupper og mennesker, og alle samtykkende voksne burde have lov til at forelske sig og have et seksuelt forhold til hvem de måtte ønske”, lyder det fra Afrika Kontakt.

“Loven er med til at skabe en generel intolerance overfor mangfoldighed. Og intolerance på et område spreder sig, og avler mere intolerance”.

“Som Desmond Tutu, tidligere sydafrikansk ærkebiskop og anti-apartheid aktivist, flere gange har udtrykt det, er homofobi en forbrydelse imod menneskeheden, der er ligeså uretfærdig som apartheid. Raceadskillelsesdoktrinen forsøgte på samme måde at lovgive imod, hvem man måtte forelske sig i”, slutter den danske NGO.

Afrika Kontakt har arbejdet med flere partnerorganisationer i Uganda i en årrække med bl.a. aids-problematikker, og herigennem også med homoseksuelles rettigheder.

Man kan læse mere om loven på
http://www.amnesty.dk/homoseksuelles-rettigheder/nyhed/internationale-nyheder/antihomolov-underskrevet-i-uganda