Et nyt nummer af tidsskriftet “Den Ny Verden” er netop udkommet med pluk fra forskningen på Dansk Institut for Internationale Studier (DIIS).
Jesper Linell (red.) Den Ny Verden 2004:4
Pris: 85,- inkl. moms (plus ekspeditionsgebyr). Kan bestilles via www.netboghandel.dk få dage efter udgivelsen.
Her et pluk af de 3V-relevante artikler:
Gorm Rye Olsen
Den Europæiske Union og de globale udfordringer. Hvorfor har unionen en udviklingspolitik?
EU har udviklingssamarbejde med mere end 100 fattige lande. Men de enkelte EU-lande har også deres egne nationale politikker på området. Så hvorfor have en sådan dobbelt kompetence?
Artiklen argumenterer for, at man på den ene side kan forklare de store linjer i den fælles udviklingspolitik ved eksistensen af såkaldt europæiske interesser, der ønsker at EU skal spille en central rolle på den internationale scene. På den anden sider hævder artiklen, at den mere konkrete udformning af EUs globale politik er resultat af “bureaukratisk politik”, der bl.a. er under indflydelse af transnationale politikfællesskaber, som EU Kommissionens embedsmænd også indgår i og påvirkes af.
Jairo Munive
Migrationspolitik: fra “begrænsning” til “regulering for udvikling”
Artiklen påviser en bevægelse i EUs politikudvikling bort fra “mere udvikling for mindre migration” hen mod “mere effektivt styret migration for mere udvikling”, dvs. en bevægelse væk fra forsøg på at udrydde de bagvedliggende årsager til migration og hen mod forsøg på at forstå, hvorledes migrationsstrømme kan vendes til en fordel for udvikling og til etablering af en bedre international migrationsregulering.
Henrik Ø. Breitenbauch
Sikkerhed og udvikling konvergerer – Historisk baggrund og problematiseringer
Terrorangrebet på World Trade Center den 11. september 2001 forstærkede den konvergens mellem udviklings- og sikkerhedspolitikken, der har været omdiskuteret siden afslutningen af den kolde krig. Artiklen diskuterer konvergensens konsekvenser og oprindelse over de sidste 50 år.
Steen Nordstrøm
Væbnet konflikt over naturressourcer
Naturressourcer sættes ofte i forbindelse med udbruddet af væbnede konflikter. I borgerkrigene i Angola og DR Congo er naturressourcer blevet brugt til at finansiere kamphandlinger, mens knaphed på landbrugsjord har ledt til stridigheder i Østafrika. Også olie har ledt til international konflikt.
I denne artikel argumenteres der for, at sådanne naturressourcekonflikter har forskellige årsager og forløb, hvorfor der opstilles en typologi med 3 kategorier: klassiske naturressourcekonflikter, knaphedskonflikter og grådighedskonflikter. Til slut diskuteres mulige politiske og militære instrumenter til at imødegå disse konflikter.
Dietrich Jung
De “nye kriges” økonomiske logik
Ifølge liberalistiske teorier er der en sammenhæng mellem markedsøkonomisk udvikling og genoprettelsen af fred i interne konflikter. Men denne artikel viser, at krig og handel ikke er gensidigt udelukkende og at krigsøkonomier ikke kun findes i gråzoner af verdensmarkedet.
Med fokus på de økonomiske aspekter af “nye krige” argumenteres der for, at den økonomiske analyse kan yde et væsentligt bidrag til forståelsen af nutidige krige og for at den moderigtige tale om krig som kriminel forretning ikke dækker de nye kriges virkelighed.
Steen Folke
Landbrugsrådgivning for kvinder – Virkningerne af 4 Danida-projekter i Indien
Artiklen undersøger virkningerne af 4 Danida-støttede træningsprojekter for kvinder hvad angår økonomisk fortjeneste for og myndiggørelse (empowerment) af kvinderne og projekternes effekt på politiske beslutninger og institutioner.
Trods begrænsninger i projekternes metode – med udgangspunkt i women in developoment-paradigmet – har projekterne bidraget til kvinders mobilisering i en grad, der gør dette mindst lige så betydningsfuldt som resultaterne af den egentlige landbrugstræning, som var projekternes oprindelige formål, da de blev planlagt i 1980erne.
Poul Ove Pedersen
Et ENRECA-projekt – Erfaringer med 10 års forskningssamarbejde mellem forskningsinstitutter i Danmark og Kenya
Danida etablerede omkring 1990 ENRECA-programmet til fremme af u-landenes forskningskapacitet gennem etablering af langsigtede forskningssamarbejder mellem forskningsinstitutter i Danmark og udviklingslandene.
Umiddelbart efter etableringen af ENRECA-programmet indledte Center for Udviklingsforskning forhandlinger med Institute for Development Studies i Nairobi om etableringen af et sådant ENRECA-projekt. Det startede i 1994. Projektet har nu været igennem 3 faser og afsluttedes formelt ved udgangen af 2004. Artiklen diskuterer resultaterne af og erfaringerne med projektet.
Kilde: www.diis.dk