Det offentlige køber årligt varer og tjenesteydelser for omkring 300 milliarder kr. Men der er ikke nogle regler for bæredygtigheden af de offentlige indkøb. Det er derfor ikke sikkert, at skattekronerne bliver brugt på varer, der er produceret under ordentlige forhold.
”Det Offentlige er Danmarks største indkøber, så hvis de går forrest til at sikre ordentlige forhold i produktionen, så kan det rykke meget mere end det private virksomheder,” siger Allan Lerberg Jørgensen, afdelingsleder i Institut for Menneskerettigheder.
Den Danske Stat risikerer at købe produkter, som er produceret af børnearbejdere, under sundhedsskadelige arbejdsvilkår og gennem underbetaling af medarbejdere. Ifølge Allan Lerberg Jørgensen bliver det offentlige nødt til at gå tage de første skridt i forhold til bæredygtigt indkøb.
”Når vi får staterne på banen, får vi helt andre muligheder for at få styr på den ordentlige produktion, og så kan vi faktisk få gjort noget ved det,” siger han.
Billige T-shirts koster menneskeliv
Efter bygningskollapset ved Rana Plaza i Bangladesh er tekstilindustrien blevet en af de brancher, hvor etisk korrekt produktion er kommet til diskussion. 1138 mennesker mistede livet i ruinerne, og der blev sat sammenhæng mellem billig tøj i danske butikker og dårlige forhold i udviklingslande blev aktualiseret.
”Rama Plaza var ikke en ulykker, men en konsekvens af den måde vi accepterer tekstilproduktionen i Bangladesh. Som tingene står til lige nu så outsourcer vi ikke bare produktionen, men også ansvaret,” siger Tanja Kjeldgaard, journalist og kampagnekoordinator i Clean Clothes Campaign, som arbejder med dårlige arbejdsforhold I tekstilindustrien.Hun pointerer, at det offentlige som Danmarks største forbruger, kan ændre forholdene ved at gå forrest i at sikre ordentlige arbejdsforhold for arbejdere i produktionslandene.
”Det offentlige køber lagner, uniformer og andre tekstiler. Når det offentlige går ud og køber ind i så stor en skala, burde de stille krav til at folk ikke dør,” siger Tanja Kjeldgaard.
Omkostningerne må ikke blive for store
Det er ikke kun i tekstilindustrien, hvor det offentlige har mulighed for at højne kravet til produktionen. Det bliver krævet, at det offentlige bruger skattekronerne så effektivt som muligt. Men etisk forsvarligt producerede varer kommer formentligt til at blive det bliver dyrere at købe ind.
”Principperne er fuldstændig enig i. Men hvordan gør vi det i praksis? Det kommer til at være omkostningstungt for især små og mellemstore virksomheder, der kan få svært ved at dokumentere alle led i deres produktionskæde. De vil derfor pludselig ikke kunne leverer varer til det offentlige,” siger Louise Koch, CSR-chef i Dansk Erhverv.I produktionen af moderne varer indgår ofte komponenter fra hele verden. I en smartphone indgår for eksempel 5.000 forskellige komponenter. Mange elementer bliver produceret eller udvundet i udviklingslande, da både ressourcer og den billigste arbejdskraft befinder sig der.
Det kan derfor blive omstændeligt, hvis man skal sikre sig at have kontrol over hvert element og hvert led i produktionskæden.
Etik uden store omkostninger
Det behøver nødvendigvis ikke at blive dyrere for det offentlige at handle etisk korrekt ind. Politisk chef i IBIS, Lars Koch, mener, at et samarbejde med firmaer med en etisk korrekt virksomhedspolitik vil øge skatteindtægter.”Staten er lige nu til grin for sin egen skatteindtægt, når den handler med virksomheder der lovligt betaler skat i andre lande med lavere skattesats. Det handler også om gennemsigtighed med produktionen. Vi skal dømme virksomheder ude der ikke handler ansvarligt,” siger han.
Erhvervslivet ønsker et sæt enkle regler for samarbejdet med underleverandører, som virksomheder, der sælger til det offentlige kan følge.
”Det burde være nemmere, at arbejde med kommunerne til at handle forsvarligt. De krav skal formuleres så de er enkle og følges ordenligt op. Det må ikke være konkurrenceforvridende for de virksomheder, der følger reglerne,” siger Louise Koch.