Den eskalerende handelsstrid mellem USA og Kina kan også få konsekvenser for danske virksomheder med produktion i Kina. Amerikanerne offentliggjorde 3. april en længere liste over produkter fra Kina, som vil blive pålagt 25 pct. straftold ved import til USA indenfor den kommende måned.
Listen indeholder blandt andet pumper, måleudstyr og medicinsk udstyr som kan være udstyr, danske virksomheder producerer i Kina og eksporterer til USA. Men også en lang række produkter, som danske virksomheder i USA kan tænkes at importere fra Kina med henblik på anvendelse i deres produktion i USA.
“Man har mulighed for at give bemærkninger til listen frem til den 11. maj, hvis man mener, at et produkt skal undtages straftolden. Det kan fx være med den begrundelse, at en straftold på det pågældende produkt vil gør stor skade på USA’s økonomiske interesser. Men sandsynligheden for, at det kan komme på tale, er nok begrænset,” siger underdirektør Peter Thagesen, DI.
Kina har svaret igen
Den amerikanske liste er blevet mødt af yderligere optrapning af handelsstriden fra Kina, der har varslet told på 106 produkter fra USA, bl.a. sojabønner, biler og kemiske produkter.
“Det ligner mere og mere en reel handelskrig. I Danmark og EU kan vi foreløbig glæde os over, at vi er blevet undtaget de amerikanske tiltag, men situationen viser med al tydelighed, hvor skadelig en handelskrig vil være for en åben økonomi som den danske,” siger Peter Thagesen.
Der er dog også fremskridt på den handelspolitiske front, for mens USA isolerer sig, rækker EU ud til vigtige handelspartnere. Senest har EU lavet frihandelsaftaler med både Canada, Japan og Vietnam, og der er fremskridt i en aftale med Mercosur. En ny prognose fra IMF i januar 2018 skønner, at verdenshandlen vil vokse med ca. 4,5 pct. i både 2018 og 2019.
Danske virksomheder har været det svært i USA, fordi dollaren er faldet i værdi. Men det er stadig de nære markeder i Europa, der fylder mest i danske virksomheders eksport, og kombineret med stærk vækst i Asien er vi stadig optimistiske på den danske eksports vegne, siger Peter Thagesen.