DIIS: Dansk ekspertise kan styrke global kontrol og sikkerhed

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Forfatter billede

Danmark bør udnytte sin unikke ekspertise inden for strålebeskyttelse, biologisk sikkerhed og epidemibekæmpelse til at udvikle et internationalt kontrolsystem for nukleare og biologiske materialer, der kan hjælpe mindre lande med at sikre, at materialerne ikke falder i de forkerte hænder, skriver DIIS i en pressemeddelelse torsdag.

Det fastslår en ny rapport af Cindy Vestergaard fra Dansk Institut for Internationale Studier, som påpeger, at en række lande i det tidligere Sovjetunionen, Asien og Afrika ikke har den fornødne kapacitet til eller erfaring med at sikre materialerne på forsvarlig vis.

I Danmark har Statens Serum Institut til gengæld årelang ekspertise med for eksempel sygdomsovervågning, eksport kontrol og lovgivning om farlige stoffer. Også Statens Institut for Strålebeskyttelse har en helt unik ekspertise i spørgsmålet om at registrere og følge de godt 11.000 radioaktive kilder, som findes i brug i industrien og på sygehuse rundt omkring i Danmark.

Det er en viden, som Danmark bør markere sig på op til G8 topmødet i 2010, mener forfatteren.

– Indtil nu er Danmarks støtte til ikke-spredning primært gået gennem internationale organisationer, uden at man har gjort brug af den hjemlige ekspertise indenfor kontrol med nukleare, biologiske og kemiske stoffer til at få international anerkendelse, siger Vestergaard og fortsætter: – I stedet bør Danmark søge efter en niche i ikke-spredningsarbejdet forud for G8 topmødet i 2010, hvor man trækker på det hjemlige ressourcer, argumenterer hun.

Rapportens hovedpointer og anbefalinger kan læses i kortform i DIIS Policy Brief “Denmark and Modern Non-proliferation Assistance and Disarmament”.