Store danske virksomheder har fået størst gavn af Danida-program i Indien.
Det fremgår af et studie af Danidas privatsektor(PS)-program i det store land, som foreligger nu, skriver Dansk Institut for Internationale Studier (DIIS) i en pressemelding torsdag.
Konklusionen er, at privatsektorprogrammet i et vist omfang har bidraget til vækst og beskæftigelse i Indien, men dets mål blev kun nået i begrænset omfang. Ikke engang halvdelen af de undersøgte partnerskaber blev kommercielt bæredygtige.
PS-programmet i Indien skulle støtte samarbejder mellem danske og indiske virksomheder. Programmet blev gennemført i perioden 1993-2002. Dets overordnede mål var at finansiere ”teknologioverførsel og relevant træning til indiske firmaer som led i et langvarigt samarbejde, der er kommercielt bæredygtigt”.
DIIS-studiet har titlen “Lopsided Business Partnerships – An Ex-post Study of Danidas Private Sector Development Programme in India” (DIIS Report 2009:10). Rapportens forfatter er seniorforsker Steen Folke (som netop er gået på pension fra DIIS).
Studiet undersøger resultaterne af PS-programmet i Indien, som støttede samarbejder mellem danske og indiske virksomheder med op til 3 mio. kr. I alt 23 partnerskaber mellem danske og indiske virksomheder indgik i studiet, svarende til 65 pct. af samtlige støttede partnerskaber.
Af de danske virksomheder var 9 små eller mellemstore, mens 14 var store, ofte blandt de største danske virksomheder i deres sektor (Danisco, Danfoss, Novo Nordisk, Mærsk Data, Rambøll, Kampsax/COWI, Egmont, LMGlasfiber, Pedershaab m.fl.). Pengene blev primært givet til træning og teknisk bistand og i mindre grad til udstyr.
Programmet blev gennemført i perioden 1993-2002. Dets overordnede mål var at finansiere ”teknologioverførsel og relevant træning til indiske firmaer som led i et langvarigt samarbejde, der er kommercielt bæredygtigt”.
Steen Folke om undersøgelsens hovedkonklusioner
– Programmets mål blev kun nået i begrænset omfang. I de fleste tilfælde blev der overført teknologi og ydet relevant træning, men kun 10 af de 23 undersøgte partnerskaber blev kommercielt bæredygtige, svarende til 43 pct.
– Blandt disse indgik kun ét partnerskab med en lille eller mellemstor dansk virksomhed. De øvrige 9 var alle store virksomheder, og 5 af dem lavede hurtigt deres joint ventures med indiske partnere om til rene danske datterselskaber, så der ikke blev tale om et langvarigt samarbejde med en indisk virksomhed.
– Således var det kun 5 partnerskaber (22 pct.), der levede op til programmets mål. Alligevel har programmet i et vist omfang bidraget til økonomisk og social udvikling (vækst og beskæftigelse) i Indien.
– Årsagerne til de begrænsede resultater er mange og skal findes både i teknologien, markedet og partnerskaberne m.m. Men de skyldes også at PS-programmet blev udformet og administreret på en måde, som havde hovedvægt på de danske virksomheders interesser.
– Danida har i dag lignende privatsektorprogrammer – benævnt Business2Business Programmes – i næsten alle programsamarbejdslande. De har i 2006 fået opstrammede retningslinjer, men erfaringerne fra programmet i Indien er stadig relevante.
– De har yderligere aktuel relevans i og med at Afrikakommissionen om kort tid forventes at anbefale større vægt på privat sektor bistand i den danske udviklingsbistand.
Rapportens forfatter Steen Folke kan kontaktes på telefon 33 23 00 80 eller på [email protected]
“Lopsided Business Partnerships
An Ex-post Study of Danida’s Private Sector Development Programme in India”
Steen Folke
DIIS Report 2009:10
April 2009, 86 s.
ISBN 978-87-7605-314-7
Vejledende pris i boghandelen: Kr. 50,- incl. moms
Online: Kr. 50,- + ekspedition kr. 30,-
Download gratis (pdf, 674 KB) på
http://diis.dk/graphics/Publications/Reports2009/DIIS_Report_2009-10_Lopsided_Business_Partnerships.pdf
Man kan læse det engelske resumé på http://diis.dk/sw77580.asp