Dødeligste år for flygtninge på Middelhavet

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Laurits Holdt

I løbet af 2016s første ti måneder er 3.740 mennesker druknet i Middelhavet mens de forsøgte at komme med båd eller skib til Europa. Det siger en talsmand for FN’s flygtningehøjkommisariat UNHCR.

Det er 31 færre end der omkom i hele 2015 og det må derfor påregnes, at 2016 bliver det år, hvor indtil videre flest er omkommet under færden over Middelhavet.

Det store antal omkomne skal ses i forhold til at antallet af menneskere, der forsøger at komme over Middelhavet som flygtninge er faldet drastisk i år.

I 2015 var tallet 1.015.078 mens det indtil videre er 327.800 i 2016.

Det betyder, at for hver 269  der ankom til Europas kyster var der én, som omkom undervejs i 2015.

I år er der omkommet én person, hver gang 88 er nået til Europa. Og på ruten fra Libyen til Italien er tallene endnu mere grelle – hver gang 47 er kommet til Italien er én omkommet undervejs.

Der er flere årsager til denne udvikling, lyder det fra talsmanden William Spindler:

  • I 2016 har den mest benyttede rute været den fra libyen til Italien, som også er den farligste.
  • Menneskesmuglerne bruger i dag fartøjer af endnu ringere kvalitet end tidligere.
  • I flere tilfælde er grupper bestået af flere tusinde flygtninge blevet sendt af sted i samme fartøj og det gør redningsarbejdet meget sværere, hvis fartøjet kæntrer eller kommer i havsnød.