København d. 12. oktober 2004
Kære Per Stig Møller
Jeg skriver til dig på vegne af 20 danske miljø- og u-landsorganisationer i 92-gruppen. Vi har med interesse noteret os, at Danmark ser ud til at få en plads i FNs Sikkerhedsråd for perioden 2005-2006.
Vi vil i den forbindelse anbefale, at det gøres til en dansk prioritet at arbejde for igangsættelse af initiativer, som sigter mod at tage hånd om sammenhænge mellem konflikter og udnyttelse af naturressourcer.
Baggrunden for dette er, at en del af verdens nuværende konflikter skyldes uoverensstemmelser i forhold til udnyttelsen af naturressourcer, ligesom der også er en række konflikter, der ligefrem finansieres af de stridende parters – ofte ubæredygtige – udnyttelse af naturressourcer.
Hvis man for eksempel ser på Afrika, så har kontinentet siden de tidlige 1990ere været plaget af et stigende antal konflikter ledet af oprørsgrupper, og et af grundtrækkene ved de fleste af disse konflikter har været jagten på økonomisk vinding gennem udnyttelse af naturressourcer.
De ødelæggende konflikter i Angola, Sierra Leone, Liberia og Den Demokratiske Republik Congo, som har krævet millioner af dødsofre, er blevet finansieret og forværret af den militære udnyttelse af naturressourcer, herunder tømmer, diamanter, elfenben, coltan, kobolt og guld.
Udnyttelsen af naturressourcer har bidraget til at forlænge voldshandlingerne i disse lande ved at sikre en lettilgængelig kilde til finansiering af oprørsgrupper og deres tilhængere. Hvis man i fremtiden skal blive bedre til at løse eksisterende konflikter samt forebygge, at nye opstår, er det efter vores opfattelse afgørende, at man i højere grad begynder at se på sammenhængene mellem konflikter og naturressourceudnyttelse.
Sikkerhedsrådet har anerkendt behovet for at se på disse sammenhænge, idet man har nedsat en række ad hoc ekspertpaneler om Angola, Sierra Leone, Liberia og Den Demokratiske Republik Congo.
Der er imidlertid ikke nogen instans, som følger problemstillingen løbende og opsamler erfaringer, hvilket i praksis betyder, at Sikkerhedsrådet starter forfra, hver gang man skal undersøge de underliggende årsager til en konflikt, herunder især finansieringen af konflikten.
Resultatet er, at Sikkerhedsrådet besidder mindre information til at træffe sine politiske beslutninger, eller må vente med at tage beslutninger indtil tilstrækkelig information er indsamlet.
Vi opfordrer her Danmark til – sammen med andre medlemmer af Sikkerhedsrådet – at ændre den uheldige situation ved at styrke Sikkerhedsrådets evne til at håndtere væbnede konflikter og trusler mod fred og sikkerhed.
Vi anbefaler konkret, at Danmark gør sig til fortaler for etablering af en permanent komite under FNs Sikkerhedsråd vedrørende naturressourcer og konflikter. En sådan komite kunne for eksempel:
– Koordinere det arbejde, som udføres af ekspertpaneler og andre FN-organisationer.
– Stå for informationsindsamling.
– Rådgive Sikkerhedsrådet proaktivt i forhold til potentielle konflikter (early warning).
– Rådgive FN-medlemslande, for eksempel om handlingsplaner til konfliktforebyggelse.
Det er vores klare opfattelse, at en sådan komite ville øge såvel effektiviteten som den institutionelle viden i FN-sekretariatet, og derved vil man være i stand til at reagere hurtigere og mere effektivt over for konflikter, og man vil være bedre rustet i forhold til konfliktforebyggelse.
Det vil være i god overensstemmelse med det danske ”Afrikaprogram for Fred” at fremme etablering af en sådan komite for konfliktressourcer, idet en styrket indsats over for de underliggende årsager til konflikter fra Sikkerhedsrådets side vil have stor betydning for konfliktforebyggelse i Afrika.
En prioriteret dansk indsats i Sikkerhedsrådet i forhold til ”konfliktressourcer” vil desuden være helt i tråd med de politiske prioriteringer, som Folketinget vedtog den 27. maj 2004.
Vi håber, at du vil gøre arbejde omkring konflikter og naturressourcer til en prioritet under Danmarks medlemskab af FNs Sikkerhedsråd.
Med venlig hilsen
John Nordbo på vegne af 92-gruppen, som i denne sammenhæng tegnes af:
Arbejderbevægelsens Internationale Forum
Care Danmark
Danmarks Naturfredningsforening
Dansk International Bosætningsservice
Dansk Ornitologisk Forening/BirdLife Danmark
Det Økologiske Råd
FN-forbundet
Folkekirkens Nødhjælp
Greenpeace
Kvindernes U-landsudvalg
Landsforeningen for Økosamfund
Mellemfolkeligt Samvirke
Natur og Ungdom
Nepenthes
Netværket for økologisk folkeoplysning og praksis/Økonet
Organisationen for Vedvarende Energi OVE
U-landsforeningen Svalerne
U-landsorganisationen Ibis
WWF Verdensnaturfonden
IWGIA (International Work Group for Indigenous Affairs)