Dokumentar om tortur i Israel tirsdag aften på DR 2

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Redaktionen

Tirsdag aften kl. 23 viser DR 2 Jørgen Flindt Petersens nye dokumentar om tortur i Israel ”Tortur – en tikkende bombe”.

Dokumentarfilmens baggrund er den omfattende internationale kritik fra menneskeretsorganisationer af de metoder, som de allierede har anvendt på Guantánamo-basen, i Irak og Afghanistan under ”krigen mod terror”.

Israel var det første vestlige land, som ”i krigen mod terror” trodsede totalforbuddet mod tortur. I Israel har man i årevis levet med frygten for terror i det civile rum, på caféer, diskoteker, supermarkeder og i busser, og med diskussionen for og imod en gradbøjning af torturbegrebet – ved at man skabte udtrykket ”moderat fysisk pres”.

I 1999 tog den israelske højesteret stilling til forhørsmetoderne, som blev kendt ulovlige. Alligevel lod man en kattelem stå åben for såkaldt ”tikkende bomber”, arrestanter, der formodes at besidde en viden, som myndighederne må have fat i for at forhindre terroraktioner.

Da Israel i 2001 udnævnte den tidligere Shin Beth-chef Carmi Gillon til ambassadør i Danmark udløste torturen i Israel en voldsom diskussion om, hvorvidt Danmark – i overensstemmelse med FNs konvention mod tortur – burde retsforfølge Gillon.

VK-regeringen afviste det, fordi Gillon nød diplomatisk immunitet. Og 11. september afleverede Gillon sine akkreditiver. Siden forstummede debatten i Danmark, men brugen af barske afhøringsmetoder fortsætter ifølge israelske menneskeretsorganisationer.

– Dokumentaren er et vigtigt bidrag til at det absolutte konventionsforbud mod tortur bliver overholdt. Den mangeårige tortur i Israel er forløberen for, hvad vi nu ser i Abu Ghraib-fængslet. Danmark bør mere aktivt internationalt gennem EU og FN sige fra overfor den fortsatte tortur mod palæstinensiske fanger, siger kommunikationskoordinator i Rehabiliterings- og Forskningscentret for Torturofre (RCT), Tue Magnussen.

I filmen medvirker både ofre for terror og tortur, sådan at man får en stærk beskrivelse af, hvad det er for vilkår, der skaber en mental tilstand, hvor myndighederne gradbøjer torturbegrebet.

Filmen skildrer diskussionen i Israel om de afhøringsmetoder, som er regeringens officielle politik. Den tidligere afhøringsofficer Michael Khoubi fra Shin Beth forklarer, hvordan han i praksis har udført moderat fysisk pres, selv om det er i strid med internationale konventioner.

Formanden for parlamentets sikkerhedsudvalg, dr. Yuval Steinitz, mener, at terroren sætter en demokratisk nation i et dilemma, mens lederen af Public Committee Against Torture in Israel (PCATI) , Hannah Friedman og journalisten Gideon Levy kritiserer den gældende praksis.

De tror ikke, at torturen frembringer korrekte informationer, og de er bange for den forråelsens glidebane, som samfundet kommer på, hvis man forlader modstanden mod enhver form for ydmygende behandling af fanger.

Filmen er tilrettelagt af Jørgen Flindt Pedersen, som før har vakt debat med dokumentarfilmene De Besatte og Muren.

RCT har i dagene 24. til 27. maj besøg af læge Hamid Afana og presseofficer Husam El Nounou fra Gaza Community Mental Health Programme (GCMHP), som deltager i en konference i København om forebyggelse af tortur. GCMHP har de sidste 10 år med dansk støtte rehabiliteret bl.a. løsladte palæstinensiske fanger, som har været udsat for tortur.

Yderligere oplysninger hos kommunikationskoordinator Tue Magnussen (RCT) tlf. 33 76 06 00, mobil 22 44 43 95.