Dokumentarist Mads Brügger som diplomat i Den Centralafrikanske Republik

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Forfatter billede

I dokumentarfilmen ”Ambassadøren”, der får premiere til oktober, er dokumentarist og journalist Mads Brügger udstyret med cigaretrør, lyst jakkesæt og liberisk diplomatpas.

Han drager til Den Centralafrikanske Republik som liberisk diplomat, officielt for at åbne en tændstikfabrik med jobs til de lokale, uofficielt for at få adgang til store reserver af diamanter.

Manden med den gule hat

»Som genre er dokumentarfilm om Afrika ved at synke sammen under sin egen vægt. Alle kan lave væsentlige og anstændige Afrika-dokumentarer uden at få snavs på fingrene, men uanset hvor væsentlige og anstændige de er, så er der næsten ingen, der gider at se dem,« siger Mads Brügger til Information.

Med “Ambassadøren” ønsker han at lave en anderledes dokumentar, der med hans egne ord »ikke handler om hungersnød og børnesoldater, men som søger tilbage til det Afrika, forfattere som Graham Green, Ernest Hemingway elskede og dyrkede Tintins Afrika.«

Det er mareridtsudgaven af manden med den gule hat, som Brügger selv siger.

Ekstremt rollespil

Mads Brügger stod bag den Sundancevindende dokumentarfilm “Det Røde Kapel”, som skildrer mødet mellem den fiktive teatergruppe “Det Røde Kapel” og Nordkoreas befolkning. I “Ambassadøren” er der lagt op til en fortælling om forholdene i Afrika i skyggen af kolonialisme og massiv korruption.

Men det er diskutabelt, om Mads Brüggers ekstreme form for rollespil er den rette måde at vise det på, eller måske den eneste måde at vise det på.

Filmkritiker Peer Juul Carlsen påpeger det kontroversielle i at lave en dokumentar med Brügger i rollen som kolonialistisk liberisk diplomat:

”… the question remains whether he is not, more than anything, a middle-class Dane living out a fantasy of being an unscrupulous white ambassador in Africa. It’s a balancing act, and describing it isn’t all that easy, either. It’s one out-there story after another, like how he spent 1,000 euros on a pair of Ann Demeulemeester boots to get that authentic “eccentric-white- ambassador-in-Africa” look.”

“Ambassadøren” er en del af projektet New Danish Screen og har premiere 5. oktober 2011.

Se trailer her: http://bionyheder.dk/film-trailer/7948/ambassadoeren