Det er den frygtede lidelse langt fra, og ny analyse fra dansk tænkenet viser, at den globale stigning i multiresistent tuberkulose kan være dyr, også for det danske sundhedsvæsen – bekymring over at “sundhed nu er skrevet helt ud af Danidas strategi”.
Tuberkulose (TB) er blevet erklæret en global nødsituation af Verdenssundhedsorganisationen (WHO), skriver tænkenettet Global Health Minders i en pressemeddelelse søndag.
På trods af et fald i forekomst og dødelighed i visse dele af verden er TB stadig en stor trussel med næsten ni millioner nye diagnosticerede tilfælde og 1,4 millioner dødsfald i 2011 i henhold til den seneste WHO rapport.
Af særlig bekymring er stigningen i multi-resistente (MDR) tilfælde til nu mere end 300.000, fordi disse patienter er meget vanskeligere at behandle. 10 procent af dem har desuden såkaldt ekstrem-antibiotika-resistens (XDR), som er yderst vanskelig at behandle og stort set umulig at behandle i fattige lande.
I år er der tillige for første gang rapporteret om Total Resistens (TDR), som er tuberkulose der er helt umulig at behandle med andet end eksperimentel medicin, hedder det.
Disse patienter oprettes der særlige hospice til, så de ikke smitter andre.
På globalt plan kun fire procent resistente, men i nogle europæiske lande er det mere end 30 pct., og denne globale nødsituation bliver derfor mere og mere relevant også i Danmark, hvor vi hidtil har haft meget få multiresistente tilfælde (to i 2010 og tre i 2011).
Fem slags antibiotika med alvorlige bivirkninger
Christian Wejse, læge på infektionsmedicinsk afdeling, Aarhus Universitetshospital siger:
”Jeg behandler disse patienter, og det er utroligt vanskeligt. De skal have fem slags antibiotika med mange alvorlige bivirkninger til følge som f.eks. høretab og psykiatriske lidelser. Behandlingen står på i to år og en del af den er intra-venøs i 8 måneder, så der kræves langvarige indlæggelser og hyppige ambulante kontakter.”
“På globalt plan ville Danmark gøre klogt i at engagere sig mere i bestræbelserne på at bekæmpe tuberkulose og andre smitsomme sygdomme. Desværre er håbet om at flytte denne dagsorden ikke stort, nu da sundhed er blevet skrevet helt ud af Danidas strategi”, gør Wejse gældende.
Globale sygdomme krydser grænser
Konsekvenserne af den globale TB epidemi for danske forhold tjener som et eksempel på, hvordan sygdomsmønstre er globale og krydser grænser som aldrig før, og det kræver nye handlinger fra det globale samfund samt fra Danmark som en del af dette fællesskab.
”Garanteret kontaktopsporing og screening af nye indvandrere for tuberkulose og andre sygdomme kunne være mulige veje frem”, anfører Christian Wejse, medlem af Global Health Minders tænkenet.
“De forbundne omkostninger ved sådanne initiativer vil sandsynligvis være betydeligt mindre end behandling af sekundære tilfælde. Der gøres også allerede en væsentlig indsats på de lungemedicinske og infektionsmedicinske afdelinger, men det fungerer ikke godt nok, for så havde vi jo bedre kontrol over situationen”, konluderer han.
Analysen er nu lagt ud på tænketankens hjemmeside:
www.globalhealthminders.dk
Om tuberkulose
Tuberkulose er stadig en af de mest almindelige infektionssygdomme i verden i dag. Den sætter sig typisk i lungerne, og symptomerne er hoste, blodigt spyt, feber og vægttab.
Smitte med tuberkulose skyldes en bakterie og smitte sker fra person til person via luften. Tuberkulose kan sidde i alle organer, med det er kun lungetuberkulose, som er smittefarlig.
Behandlingen af tuberkulose er langvarig og dyr. Den skal bekæmpes med fire forskellige antibiotika på samme tid, og varer et halvt år eller op til to år hvis der er resistens.
WHO anslår, at ni millioner blev syge og 1,4 mio. heraf døde af sygdommen i 2011.
Yderligere oplysninger hos:
Christian Wejse, 1. reservelæge, ph.d., Infektionsmedicinsk Afdeling Q,
Aarhus Universitetshospital og lektor ved Institut for Folkesundhed,
Aarhus Universitet, mobil 20 12 49 58. e-mail: [email protected]
og Pia Pannula Toft, tlf.21 55 41 53 og e-mail: [email protected]
Research Coordinator, Global Health Minders
web: www.globalhealthminders.dk