DUF sætter i 2014 spot på ungdomsorganisationernes værdi

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Forfatter billede

Af June Risum Scheibel

“Vi kan noget, som ingen andre kan. Det skal vi være stolte af,” sagde forkvinde for Dansk Ungdoms Fællesråd (DUF), Signe Bo, om de nu 71 medlemsorganisationer i sin beretning lørdag på delegeretmøde 2013.

“Vi skal sikre en fortsat anerkendelse af værdien af det frivillige, idébestemte, samfundsengagerende børne- og ungdomsarbejde, som DUFs medlemsorganisationer står i spidsen for”, lød hovedbudskabet i hendes tale på delegeretmødet, hvor flere organisationer med u-landsvirke deltog.

“Derfor har DUF sammen med nogle af landets fremmeste forskere kortlagt ungdomsorganisationernes betydning for foreningsaktive og for samfundet som helhed”, afslørede hun fra talerstolen.

Resultatet er antologien ”Foreninger for fremtiden”, som i starten af det nye år vil sætte værdien af foreningslivet på dagsordenen.

Forskerbidrag og personlig vinkel

I udgivelsen kortlægger både forskere og foreningsaktive ungdomsorganisationernes betydning for unges liv og det danske samfund.

Antologien præsenterer syv forskningsbidrag og en række personlige vidnesbyrd fra både kendte danskere og almindelige borgere, som alle er eller har været aktive i en af DUFs medlemsorganisationer.

”Vi har brugt det forgangne år på at kortlægge den betydning, som foreningslivet har for Thorsten, Khalid, Thomas, David, Ellis, Henrik, Lars, mig selv og alle jer,” forklarede Signe Bo foran de ca. 200 repræsentanter fra de landsdækkende ungdomsorganisationer.

Værdi for den enkelte og for samfundet

Formålet med bogen er at undersøge, hvad foreningerne for børn og unge kan og gør – både for den enkelte og for samfundet, uddybede hun:

”I DUF fremmer vi unges deltagelse i foreningslivet og demokratiet. Nationalt og internationalt. Til glæde og gavn for både os aktive, vores foreninger – og ikke mindst hele det danske samfund. Vi kan noget, som ingen andre kan. Det skal vi være stolte af,” sagde Signe Bo i sin beretning.

Fokus på kommunale kandidater

Signe Bo gjorde status på arbejdet med at styrke anerkendelsen af indsatsen i DUFs medlemsorganisationer – en mission, som netop var omdrejningspunktet i formandens tale på sidste års delegeretmøde. En del af indsatsen har især været målrettet kandidaterne til kommunalvalget, fremhævede formanden:

”Sammen med idrætsorganisationerne har vi understreget, at det frivillige foreningsliv udgør hjørnestenen i det lokale demokrati, udvikler medborgerskab og bidrager aktivt til et moderne velfærdssamfund,” sagde hun.

Politikere på studieture

DUF har desuden inviteret flere af landets politikere på studieture i foreningslivet, så de kan mærke på allernærmeste hold, hvilken forskel medlemsorganisationerne gør, forsatte Signe Bo:

”Vore medlemsorganisationer skal ikke kun opleves på skrift. Vi skal ud dér, hvor ildkuglerne kastes, de politiske argumenter flyder, musikken runger, bålet bygges, salmer synges og elverne slagtes,” sagde hun med reference til mangfoldigheden af organisationer i DUF-paraplyen, heriblandt de politiske og kulturelle ungdomsorganisationer, spejderne og rollespillerne.

Vil belyse fremtidens foreningsliv

Læs videre på
http://duf.dk/nyheder-og-analyser/nyhed/duf-formand-lancerer-bog-om-foreningers-vaerdi

June Risum Scheibel er medarbejder i DUF.