Dyster Amnesty-rapport om massevoldtægter i DR Congo

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Redaktionen

Samtidig med udsendelsen af en rapport om systematisk tortur og voldtægt i Den Demokratiske Republik Congo retter Amnesty International en appel til EUs udviklingsministermøde i Holland om EU-hjælp til voldtægtsofrene, skriver organisationens danske afdeling tirsdag i en pressemeddelelse.

Amnesty Internationals rapport: “Democratic Republic of the Congo: Mass Rape – Time for Remedies” dokumenterer sager med brutal seksuel vold og sætter fokus på den manglende adgang til tilstrækkelig lægelig hjælp, som et af de mest presserende behov for dem, der har været udsat for voldtægt.

“EU er en af de vigtigste donorer i Den Demokratiske Republik Congo og har derfor stor indflydelse på, hvordan pengene bliver brugt. Vi opfordrer EU ministrene, som i dag (tirsdag) diskuterer sundhed, kvindens ret til at bestemme over egen krop og hiv/aids, til at prioritere den nødvendige lægelige bistand til DR Congos voldtægtsofre, anfører Amnesty International.

“EU har en reel mulighed for at gøre en forskel for de titusinder af kvinder og piger, som er ofre for det værste eksempel nogensinde på udbredt og brutal voldtægt i en konfliktsituation”, mener Amnesty.

Amnesty Internationals rapport skildrer, hvordan kvinder, piger, børn og selv babyer såvel som mænd systematisk er voldtaget og tortureret i det østlige DR Congo, hvor over 20 væbnede grupper har kæmpet om kontrollen af landet og dets rige naturressourcer.

Nogle af ofrene har været udsat for voldtægt og anden form for seksuel vold indtil flere gange under krigen af forskellige styrker. Andre er blevet voldtaget af op til 20-25 soldater eller levet i måneder eller år som sexslaver.

Voldtægterne er ofte fulgt op af seksuel tortur med f.eks. bajonetter, spidse pinde indført i kvindens skede eller endog skud mod kønsområdet.

Der er endnu ikke gjort noget epokegørende for at hjælpe de talløse kvinder og piger, som har et desperat behov for behandling, og hvoraf mange er traumatiseret af deres oplevelser.

Amnesty International er bekymret for at DR Congos regering, og det internationale samfund har været alt for langsomt til at indfri sine forpligtelser til at beskytte hele den congolesiske befolknings ret til sundhed.

Amnesty opfordrer DR Congos regering og det internationale samfund, herunder EU, til at tage øjeblikkelige skridt til at gøre adgangen til lægelig hjælp lettere for voldtægtsofre samt sikre, at en forbedring af sundhedssystemet i DR Congo prioriteres.

Yderligere oplysninger hos pressechef Stig Nielsen, Amnesty International, tlf. 33 45 65 65