Ebola næsten under kontrol

Redaktionen

Læger uden Grænser (MSF) har konstateret et fald i antallet af indlæggelser på organisationens isolations-enhed i Kampungu i DR Congo (tidl. Zaire).

Kampungu vurderes at være tæt på epicenteret for et Ebola-udbrud, som i flere måneder har hærget området, skriver MSF i en pressemeddelelse mandag.

Den danske læge Christian Fabiansen, som de seneste uger har været medicinsk ansvarlig for isolationsafdelingen i Kampungu, anslår at udbruddet er aftagende.

Han kom til DR Congo i midten af september og har haft det lægelige ansvar for opbygningen af MSFs isolationsfaciliteter. Han har i lighed med de andre MSF-folk en stor del af tiden arbejdet iført fuld beskyttelsesdragt og åndedrætsværn.

– Da jeg i weekenden rejste fra DR Congo var 2 patienter indlagt i isolation med ebola, så noget tyder på, at det er ved at klinge af, siger Christian Fabiansen.

Og den vurdering støttes af en anden MSF-læge i området, epidemiolog Michel Van Herp.

– Vi er dog stadig årvågne, fordi virussen stadig cirkulerer i nogle af de omkringliggende landsbyer. Inkubationstiden for Ebola er op til 3 uger og der kan stadig være smittede personer, som endnu ikke har udvist nogen symptomer, siger Michel Van Herp.

Ifølge WHO har der siden begyndelsen af maj været mistanke om 384 tilfælde af ebola – 176 er døde. Af 53 undersøgte blodprøver har 24 vist sig at være positive.

Andre sygdomme med symptomer, der ligner tidlige stadier af Ebola (malaria, Shigella og Tyfus), findes også i regionen West Kasai i den centrale DRC.

Ebola er ekstrem smitsom og kan ikke behandles eller vaccineres. Dødeligheden er 70 til 90 procent.

I MSFs isolationsenhed får ebola-patienterne intensiv væskebehandling og om nødvendigt lindrende behandling. For at inddæmme udbruddet opsøger mobile MSF-hold syge personer i landsbyerne og kontrollerer familiemedlemmer og andre, der har haft kontakt med de ebola-smittede.

Det første MSF-hold kom til området 2. september. Lige nu har 17 internationale specialister og omkring 50 lokalt ansatte oprettet 2 isoleringsafsnit i Kampungu og Luebo.

MSF samarbejder med WHO, andre organisationer og de congolesiske myndigheder.

For yderligere information se www.msf.dk

Maria Dohn, kommunikationschef i Læger uden Grænser (MSF), e-mail: [email protected], tlf. direkte: 39 77 56 06, mobil: 29 70 29 79