Af Ninna Loch Hansen, Kairo
Fordelingen af pladser i Egyptens netop nedsatte forfatningsudvalg giver stor tyngde til islamiske partier. Det forventede islamiske præg på Egyptens fremtid bekymrer bl.a. kvindesagsforkæmpere.
65 pct. islamisk majoritet. Sådan blev resultatet efter en uklar proces for nedsættelse af Egyptens forfatningsudvalg.
Straks efter udmeldingen fra et 100-mands forfatningsudvalg bestående af 50 procent parlamentarikere gik kritikere på gaden med beskyldninger om en forfatningsstridig proces.
Som følge af de islamiske partiers flertal i begge politiske kamre i Egypten vil en 50-50 fordeling i følge kritikerne automatisk sikre islamisk flertal i det netop nedsatte forfatningsudvalg.
Kritikerne fra bl.a. de liberale og venstreorienterede partier ønsker hvad de kalder en mere retfærdig fordeling af forfatningsudvalgets medlemmer fra alle dele af det egyptiske samfund og ikke favorisering af islamiske repræsentanter og værdier.
Som følge af processen er flere sagsanlæg mod militærstyret på vej, og adskillige medlemmer og samtlige liberale partier i det siddende forfatningsudvalg, tæt på 1/3, har boykottet processen. Således har også den islamiske forskningsinstitution al-Azhar nu trukket sin kandidat fra forfatningsudvalget, da man føler sig ”marginaliseret” i processen.
Direktør Mozn Hassan fra kvinderetsorganisationen Nazra for Feminist Studies betegner hele processen som uklar og absurd.
”At forfatningsprocessen overhovedet foregår under militærstyret og hastes igennem før den kommende præsident er valgt, er en fejl. Den aktuelle proces favoriserer udvalgte partier fremfor andre. Mange politiske partier og egyptiske samfundsgrupper, herunder kvinder og koptiske kristne, bliver ikke ordentligt repræsenteret i Egyptens forfatning på denne måde”. anfører hun.
Fifty-fifty fordelingen i Egyptens forfatningsudvalg blev imidlertid besluttet af de egyptiske vælgere som del af en række forfatningsændringer i marts i fjor efter Mubarakregimets fald. De islamiske partier mener derfor der er taget hensyn til dette og sikret en bred repræsentation i det nuværende forfatningsudvalg.
Militærrådet har i et forsøg på at imødekomme den senestes uges kritik udtrykt støtte til tidligere forfatningsforslag fremsat af al-Azhar og Egyptens demokratiske koalition, der bl.a. består af det Muslimske Broderskabs parti, FJP.
Disse dokumenter er støttet af flere liberale partier og oppositionskritikere og indeholder grundlæggende principper om bl.a. demokrati og religionsfrihed.
Om militærrådets udmelding er spil for galleriet eller et reelt ønske om bred repræsentation for Egyptens fremtidige forfatning er ikke klart.
Der tegner sig dog et billede af en aktuel magtkamp mellem de islamiske partier og militæret om deres kommende rolle i Egypten.
Den politiske og civile modstand såvel i som udenfor parlamentet er et klart signal om, at kampen om at føre pennen for Egyptens kommende forfatning endnu ikke er afgjort.
—————-
Ninna Loch Hansen er cand.scient.pol. og opholder sig p.t. i Kairo.