Ekspert: Fabrikker i Bangladesh ikke bygget til at lave tøj i

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Forfatter billede

Ifølge en dansk ekspert er tekstilvirksomhederne ofte rene dødsfælder: Tilstoppede nødudgange, ingen beskyttelsesmasker og manglende brandudstyr vist i dansk TV-program søndag.

“Det er ikke kun nogle få virksomheder, det drejer sig om, det er mange tusinde”, siger Ingrid Christensen om omfanget af virksomheder, der har meget kritisable arbejdsforhold. Hun er arbejdsmiljøspecialist hos FNs internationale arbejdsorganisation ILO.

“Det er bygninger, der ikke har været beregnet til at have tekstil-virksomheder i og som er blevet lavet til tøjvirksomheder”, anfører Ingrid Christensen, der har boet i Bangladesh, overfor DR online mandag.

Oprydningsarbejdet er stadig ikke færdigt efter den historiske arbejdsulykke på en tøjfabrik i udkanten af hovedstaden Dhaka for omtrent halvanden måned siden. Men forholdene er ikke nødvendigvis meget bedre på andre fabrikker.

Tilstoppede nødudgange

Har du en bluse hængende i skabet fra de danske firmaer Wagner eller Tøjeksperten, kan den være produceret på den enorme fabrik i Bangladesh, der styrtede sammen i april. Flere end 1.100 omkom, adskillige knust til ukendelighed.

DR-magasinet 21 Søndag kunne søndag aften vise billeder fra endnu en fabrik med tilstoppede nødudgange, ingen beskyttelsesmasker og manglende brandudstyr.

“Jeg har set virksomheder, der er bedre, men også mange, der er dårligere”, siger Ingrid Christensen.

Riste for vinduerne

Bangladesh er en af verdens tættest befolkede lande. Ifølge tradingeconomics.com bor der 1.117 personer per kvadratkilometer sammenlignet med 129 mennesker per km2 i Danmark – hvilket ville svare til at alle danskere boede i Vendsyssel

“Bangladesh har jo ikke meget plads, så der er meget trange forhold på virksomhederne, og vi har set det, som bliver snakket om (i udsendelsen, red.), at der kun er to udgange, og hvor der måske er sat riste for vinduer, så det kan være svært at komme ud i nødsituation”, siger arbejdsmiljøspecialisten.

“Men det er ikke kun dét. Der er også andre arbejdsmiljøforhold, som halter, og hvor der bør gøres noget”, føjer hun til.

Underbemandet arbejdstilsyn

Læs videre og se video fra magasinet 21 Søndag på
http://www.dr.dk/Nyheder/Udland/2013/06/17/082155.htm

Se også om arbejdsforholdene i de bangalske garverier på
http://www.irinnews.org/report/98182/atrocious-conditions-in-bangladesh-tanneries