Ekspert om Libyen: Ekstrem islamisme lige uden for døren

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Forfatter billede

“Der er ingen bevidsthed (i Vesten) om, hvor farligt det står til sikkerhedsmæssigt i Libyen. Og landet er lige over for vores dør. Det ligger ikke langt af vejen som Afghanistan eller Yemen”, siger dansk Mellemøstekspert til DR Nyheder søndag.

Ifølge forsker ved Institut for Menneskerettigheder i København, Hannah Ziadeh, der selv har boet i Libyen, er situationen tæt på at være ude af kontrol, skriver DR online.

Han advarer om, at ekstreme islamister i øjeblikket ser ud til at overtage flere og flere områder i Libyen:

“Islamisterne er den farligste organisation lige nu. De har kontrol med storbyer, og da jeg sidst var på besøg, blev universiteter stormet og biblioteker plyndret, mens sharialove blev håndhævet på torve og gader”, anfører Hannah Ziadeh.

Da Danmark bidrog til bombningen af Libyen og dermed afsættelsen af Muammar Gaddafi, skortede det ikke på optimisme.

Men over halvandet år efter diktatorens død hersker der stadig kaos i det nordafrikanske land, senest eksemplificeret ved lørdagens fængselsoprør i den uroplagede by Benghazi, hvor det lykkedes flere end 1.000 fanger at flygte.

“Fangeflugten viser, hvor haltende den centrale statsopbygning har været. Benghazi og andre dele af Libyen kan næsten ikke siges at være under statens kontrol. Det betyder jo bl.a., at der ikke er styr på fængslerne, siger Hannah Ziadeh til DR Nyheder.

Dertil kommer mordet på en ledende kritiker af Det Muslimske Broderskab, landets næststørste parti, der har medført en særdeles tilspidset situation. Store demonstrationer er brudt ud i kølvandet på mordet, og mange af Broderskabets kontorer er blevet stormet.