Af Anders Brønd Christensen, DanWatch
Den største frihandelsaftale nogensinde kan få fatale konsekvenser for udviklingslandene og give virksomheder hidtil uset indflydelse. Dansk ekspert frygter “demokratisk underskud”.
Med USA i spidsen er 12 lande i Stillehavsregionen i sidste fase af udarbejdelsen af en ny storstilet frihandelsaftale der, når den træder i kraft, vil være den største nogensinde.
Et nyt dokument fra forhandlingerne, som Wikileaks netop har offentliggjort, har dog skabt bekymring, da de såkaldte ISDS-tribunaler er indskrevet i aftalen.
Investor State Dispute Settlements (ISDS) er et forligssystem, der lader virksomheder sagsøge stater, og er udtænkt som en sikkerhed for, at staterne respekterer det frie og åbne marked.
Poul Hauch Fenger, advokat og tidligere rådgiver for FN’s Højkommissariat for Menneskerettigheder, frygter dog, at særligt udviklingslandene, der er ivrige efter at få adgang til det store amerikanske marked, vil betale en høj pris, hvis de underskriver den endelige aftale:
“Nogle virksomheder er efterhånden så store, at man kan betragte dem som små lande i forhold til magt og økonomi. De har råd til at hyre de allerbedste advokater, og har flere kapaciteter til at føre sagerne end de små lande”, siger Poul Hauch Fenger.
Han understreger, at aftalen kan svække landenes mulighed for en retfærdig rettergang, og dermed få fatale konsekvenser for det pågældende lands borgere.
Kontroversielle retssager
Læs hele artiklen hos DanWatch