Hvis verden ikke giver flere penge til bekæmpelse af HIV-smitte og øger tilgange til medicin, kan sygdommen vende tilbage og nå højder, vi ikke har set mage til i mange år, lyder advarslen i en ny, større rapport ifølge den britiske avis The Guardian.
Rapporten, der er udarbejdet af UNAIDS og Lancet Commission, viser, at der er en chance for at holde antallet af HIV-smittede og antallet af personer, der dør af Aids, nede. Men det kræver en indsats.
”Vi må se de hårde kendsgerninger i øjnene – hvis det nuværende antal nye HIV-tilfælde fortsætter, er det ikke tilstrækkeligt at opretholde de store indsatser vi allerede har iværksat, hvis vi skal forhindre, at antallet af Aids-dødsfald stiger inden for fem år i mange lande,” siger professor Peter Piot, direktør for London School of Hygiene and Tropical Medicine og hovedforfatter til rapporten.
Katastrofale konsekvenser
Siden FN satte som mål at reducere børnedødeligheden med to tredjedele er den faldet markant, og det samme gælder HIV-smitten generelt, som er faldet med 44 procent i det seneste årti.
Men i nogle lande er der en tendens til, at det nu går den forkerte vej.
I Indonesien er antallet af nye HIV-smittede steget med 50 procent mellem 2005 og 2013, og i Uganda er antallet af HIV-smittede steget fra 90.000 i 1999 til 170.000 i 2011. Det er stort set samme niveau som to årtier inden, skriver The Guardian.
”Vi må handle nu,” siger Michel Sidibé, direktør i UNAIDS.
”Hvis vi ikke gør det, vil de menneskelige og økonomiske konsekvenser blive katastrofale.”
Læs hele artiklen i The Guardian.