Ekstra Bladet: Industri-hykleri – kold profit frem for ytringsfrihed

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Redaktionen

Industri-hykleri

DANSK INDUSTRI (DIs) førstemand, Hans Skov Christensen, går nu ind i sagen om Jyllands-Postens Muhamed-tegninger og den truende udenrigspolitiske krise mellem Danmark og olieriget Saudi-Arabien, indleder Ekstra Bladet sin leder lørdag og fortsætter:

“Tiden er nu kommet til, at Jyllands-Posten må bruge sin ytringsfrihed til at forklare, hvordan man forholder sig til det faktum, at avisens Muhamed-tegninger har krænket følelserne hos større befolkningsgrupper”, messer Skov Christensen, der af uransagelige grunde også er formand for Kristeligt Dagblad.

FOR DET FØRSTE har Jyllands-Posten for længst benyttet ytringsfriheden til at forklare, at tegningerne skulle afsløre, om der i Danmark findes selvcensur over for satire rettet mod den muslimske verden. Svaret var delvist bekræftende.

For det andet kan man undre sig over, at Skov Christensen stiller spørgsmålet netop nu og ikke for en måned siden.

SVARET ER NU ikke så svært: Det er nemlig først nu, Jyllands-Postens aktion koster DIs medlemmer penge. I begyndelsen var det bare en underholdende mediedebat, men nu er industriherrerne blevet ramt på deres ømmeste punkt – tegnebogen.

Det er udsigten til en vare-boykot, der får Skov Christensen ud af hængekøjen på Rådhuspladsen. I den lange svada giver han avisen skylden for, at danske varer nu boykottes, og at salgsmøder må aflyses. Hvor forfærdeligt.

JYLLANDS-POSTEN har sin grundlovssikrede ytringsfrihed, som avisen har brugt i Muhamed-sagen. Det kan rigeligt diskuteres, om det var velovervejet, politisk korrekt, klogt eller det modsatte. Det må Jyllands-Posten diskutere med sig selv og sine læsere – og i sidste ende har vi domstole til at afgøre, om regler og love er overholdt.

Men det er i hvert fald ikke Dansk Industri, Anders Fogh, Helle Thorning, Marianne Jelved – eller Saudi-Arabien – der skal afgøre det spørgsmål.

DET ER, NÅR ytringsfriheden er under pres, den skal vise sin holdbarhed og troværdighed. Det er, når Hans Skov Christensen og co. plaprer op for at varetage deres egne kommercielle interesser, Jyllands-Posten og andre medier skal stå fast på den redaktionelle frihed og uafhængighed og afvise industridirektørens undergravende virksomhed.

For det er jo ikke en forklaring, han beder om, men undskyldninger, beklagelser og knæfald. Kold profit frem for ytringsfrihed. Så meget for Dansk Industris idealer, slutter Ekstra Bladet på lederplads.

Lederen stod i Ekstra Bladet lørdag den 28. januar 2006.