Den tidligere præsident for Elfenbenskysten, Laurent Gbagbo, er anholdt og i modstanderen Alassane Ouattaras styrkers varetægt, skriver Politiken.dk mandag.
En talsmand for FN oplyser, at Gbagbo tidligere mandag overgav sig til Alassane Ouattaras styrker. Ifølge flere medier blev han anholdt i sit hjem i hovedstaden Abidjan.
Den tidligere præsident tabte ifølge FN og internationale observatører præsidentvalget sidste efterår, men regerede videre.
Gbagbo blev anholdt af oppositionens soldater, der fik hjælp af både FN’s styrker samt franske styrker. Ifølge franske kilder har Ouattaras styrker bragt Gbagbo til et hotel i Abidjan. Gbagbos hustru er ifølge den fransk tv-station i-tele også anholdt.
En talsmand for FN siger, at at FN’s fredsbevarende styrker UNOCI “sørger for beskyttelsen (af Gbagbo, red.) og sikkerhed i overensstemmelse med FN’s mandat”.
UNOCI har mandat til at beskytte de forskellige parter i konflikten i Elfenbenskysten, Gbagbo inkluderet.
LENE ESPERSEN OM VEJEN FREM
Udenrigsminister Lene Espersen (K) siger efter de seneste dramatiske begivenheder i det vestafrikanske kakao-land:
– Jeg håber, at arrestationen af tidligere præsident Laurent Gbagbo vil bane vejen for en tilbagevenden til den politiske proces i Elfenbenskysten med henblik at på sikre en stabilisering af landet og iværksættelse af en national forsoningsproces, anfører hun i en presseudtalelse fra udenrigsministeriet mandag.
– Jeg havde selvfølgelig gerne set, at Gbagbo havde valgt selv at træde tilbage, da dette ville have lettet forsoningsprocessen og de sikkerhedsmæssige udfordringer landet står overfor. Det skete ikke, og jeg vil derfor indtrængende opfordre Gbagbos sikkerhedsstyrker til nu at nedlægge våbnene og til at anerkende Ouattara som landets præsident.
– Jeg forventer selvsagt, at Gbagbo behandles med respekt for menneskerettighederne, og at et eventuelt retsligt efterspil finder sted i overensstemmelse med internationale standarder.
– Jeg vil opfordre præsident Ouattara til snarest at igangsætte en national forsoningsproces med henblik på at undgå en genopblussen af konflik-ten. Præsident Ouattara står overfor en kæmpe opgave med at samle landet, der de-facto har været delt siden 2002. Det er derfor vigtigt, at han hurtig indtræder i rollen som præsident for hele Elfenbenskysten.
– Det internationale samfund med de afrikanske, regionale organisationer i spidsen, støttet af FN og EU, har reageret håndfast og hurtigt på udviklingen i Elfenbenskysten. Meget tyder på, at den fælles optræden fra det internationale samfund, herunder EU’s sanktioner, har medvirket til, at Gbagbo nu er sat uden for indflydelse.
– Det er beklageligt, at dette ikke er sket uden blodsudgydelser. Ligeledes er rapporterne om massakrer på civile meget foruroligende. Der må derfor snarest iværksættes en uvildig undersøgelse af menneskerets-krænkelser begået under konflikten, og de ansvarlige må – uanset hvilken side de befinder sig på – stilles til ansvar.
– Der forestår også store opgaver med at genetablere lov og orden, repatriere de mange flygtninge og internt fordrevne samt yde bistand til ofrene for konflikten og genopbygge de områder, der har været berørt af kamphandlinger. Her må det internationale samfund stå parat til at hjælpe, og Danmark vil arbejde for, at EU gør en aktiv indsats, anfører Lene Espersen slutteligt