Fødselaren voksede op i Ringkøbing og kom efter studentereksamen til København, hvor han blev uddannet til civilingeniør.
I 1960 blev han ansat i det dengang fire mand store rådgivende ingeniørfirma Carl Bro, som stifteren af samme navn havde dannet i 1957. Helge Sørensen blev over årene medindehaver, direktør og formand for det, som blev til Carl Bro Gruppen med over 2.000 medarbejdere.
I 1968 begyndte Carl Bro i Afrika og et par år efter opkøbte firmaet Roughten & Partner, der havde bygget tusindvis af kilometer vej i Østafrika. Det førte til nye job i Afrika og gav de referencer, der kunne åbne dørene for vejprojekter i Danmark.
Carl Bro blev en fast partner for Danida og andre bistandsorganisationer gennem adskillige år. Stifteren Carl Bro døde som 80-årig i november 2006 og samme år afhændedes virksomheden til hollandske Grontmij. Navnet Grontmij Carl Bro bevaredes til 2011, men så var det også slut med det stolte danske ingeniørnavn.
Senere – i 2015 – kom Grontmij på svenske hænder hos Sweco, der bl.a. gør i infrastruktur, el-forsyning og rent drikkevand. Koncernen har 14.500 medarbejdere i Europa, men løser hvert år opgaver i 70 lande verden over.
Sweco er den største virksomhed inden for arkitektur- og ingeniørrådgivning i Europa med en omsætning på omkring 15,2 milliarder svenske kronor (1,7 milliarder euro).
Se om et stort projekt, koncernen er involveret i ude i Bangladesh, på
https://globalnyt.dk/content/syv-aar-1800-km-vandroer-og-rent-vand-til-seks-millioner-mennesker
Da Carl Bro blev afhændet i 2006
Rådgivningskoncernen Carl Bro, der som nævnt var en af de største konsulentaktører i dansk bistand, blev afhændet til den børsnoterede hollandske rådgiver Grontmij i juli 2006.
Sammen blev de Europas femtestørste rådgivningsvirksomhed med en omsætning på 5,4 milliarder kr. og 6.210 ansatte.
Sælgerne af Carl Bro var først og fremmest det svenske investeringsselskab Bure, som havde været storaktionær siden 2001, og Lønmodtagernes Dyrtidsfond, Carl Bro-fonden og en række tidligere og nuværende ledende medarbejdere.
Prisen var fastsat til godt 1,2 milliarder kr., hvoraf de 1.025 mio. kr. faldt som kontant betaling og resten var nyudstedte aktier i Grontmij. Til sammenligning blev Carl Bro i efteråret 2002 værdisat til 525 mio. kr., da den svenske rådgivningskoncern Sweco bød på Carl Bro.
Dengang gik handelen i vasken, fordi det viste sig, at Carl Bro havde voldsomme økonomiske problemer. Birgit Nørgaard, der var tiltrådt som admin. direktør i foråret 2001, var dog begyndt på en voldsom sanering af den skrantende koncern og kunne snart præsentere koncernens bedste resultat nogensinde.
Swecos overtagelse gik nok i vasken første gang, men kom i hus da Sweco så senere slugte Carl Bros dav. køber – hollandske Grontmij.
I Carl Bro i 37 år
Indtil pensioneringen i 1997 var Helge Sørensen en drivkraft bag Carl Bros vækst. Han har tillige bl.a. været formand for F.R.I. – Foreningen af Rådgivende Ingeniører – og vicepræsident i Akademiet for Tekniske Videnskaber (ATV).
Privat er han gift med lægen Inga, født Boas, siden 1958. Udover et aktivt familieliv med børn og børnebørn, og nu også to små oldebørn, er Helge Sørensen levende interesseret i astronomi og historie.