Efter en årelang konflikt i Den Demokratiske Republik Congo holdes i juli de første frie valg i 40 år. FN har anmodet EU om at bidrage til at forbedre sikkerheden under valget og har truffet beslutning om at udsende 2.000 EU-soldater.
Den 1. juli udsendes også politifolk. En dansk politimand deltager i missionen, oplyser udenrigsministeriet i en pressemeddelelse torsdag.
I anledning af EUs bidrag til valget siger udenrigsminister Per Stig Møller (K):
– DR Congo står ved en vigtig skillevej efter 10 års væbnet konflikt. De første frie og demokratiske valg i 40 år skal medvirke til at bringe landet på ret kurs. Sikkerheden omkring valgafholdelse er et centralt element. Det er vigtigt, at EU fortsat – sammen med FN – bakker op om den positive, politiske udvikling i DR Congo.
– Jeg er meget glad for, at EU kan hjælpe til med at sikre, at valgene bliver gennemført på en så fredelig måde som muligt. Det vil være et vigtigt skridt på vejen mod fred og stabilitet i landet og den omkringliggende region.
Ifølge den overordnede fredsaftale for DR Congo fra december 2002 skulle en overgangsregering sidde i 2 år for at sikre frie og demokratiske valg i 2005. Siden er overgangsperioden forlænget. Det forventes nu, at præsident- og parlamentsvalg bliver afviklet i slutningen af juli 2006.
Det seneste frie valg blev holdt for mere end 40 år siden. Derfor har det været nødvendig at registrere alle vælgere på ny. Mere end 25 millioner vælgere er blevet registreret.
Det har også været nødvendigt at udarbejde en ny forfatning og valglov, inden præsident- og parlamentsvalg kan holdes.
Den 18.-19. december 2005 blev der holdt folkeafstemning om en ny forfatning, der lægger op til en decentralisering af landets styre. 84 procent af vælgerne stemte for den nye forfatning. Ligesom det var tilfældet ved folkeafstemningen vil FNs fredsbevarende tropper, MONUC, bidrage til valgafviklingen gennem logistisk støtte og lufttransport af stemmemateriale til de over 45.000 valgsteder.
En vigtig forudsætning for valgene er forbedring af sikkerhedssituationen og her vil FNs fredsbevarende tropper spille en vigtig rolle. FN har for tiden 17.900 mand i landet, men skønner selv, at der kan være behov for yderligere styrker.
I december 2005 henvendte FN sig til EU med anmodning om assistance til FNs fredsbevarende tropper under og efter valgene. Efter drøftelser i EU-kredsen er der enighed om at udsende en militær styrke og midlertidigt udvide den eksisterende EU-politimission.
Den militære styrke vil bestå af op mod 2.000 soldater. EUs politimission vil blive udvidet med op mod 40 politifolk. EU yder også støtte til selve valghandlingen. Dansk deltagelse i EUs bidrag sker i overensstemmelse med det danske forsvarsforbehold. Dansk deltagelse i en militærstyrke er af denne grund udelukket, men der vil være dansk deltagelse i politistyrken, hedder det.
Yderligere information hos Odd Sinding, tlf. 33 92 06 51.