En femtedel af verdens 50 millioner fordrevne er syrere

Laurits Holdt

Vi skal holde fokus på Syrien, selv om verden er ramt af historisk mange alvorlige kriser, mener Dansk Flygtningehjælp. Med tre millioner flygtninge og 6,5 millioner fordrevne er tæt på en femtedel af verdens 50 millioner fordrevne fra Syrien.

Fredag rundede antallet af registrerede syriske flygtninge tre millioner mennesker, samtidig er 6,5 millioner fordrevet inde i selve Syrien. Dermed er tæt på en femtedel af verdens 50 millioner fordrevne fra det borgerkrigsplagede mellemøstlige land.

Antallet af fordrevne kloden rundt har ikke været højere siden Anden Verdenskrig. For første gang i historien er fire kriser i verden kategoriseret af FN som såkaldte niveau-tre kriser – den slemmeste kategori.

Det internationale samfund og de humanitære aktører er historisk pressede på ressourcer og kapacitet. Men kriserne i Irak, Sydsudan og den Centralafrikanske Republik må ikke få os til at glemme Syrien, hedder det.

Andreas Kamm: Ikke tidligere oplevet noget lignende

”Jeg har i mine 16 år som generalsekretær aldrig oplevet noget lignende”, siger generalsekretær i Dansk Flygtningehjælp, Andreas Kamm, og uddyber:

“En krise som den, der udspilles i Syrien, er i sig selv en langvarig og krævende udfordring, men lige nu må vi og andre humanitære aktører samtidig håndtere kriser i Irak, Sydsudan og den Centralafrikanske Republik – det er lettere sagt end gjort, men vi har ikke råd til at tabe momentum i Syrien, hvor så mange af verdens fordrevne kommer fra”.

Op mod 200.000 har ifølge de seneste opgørelser mistet livet i den blodige syriske borgerkrig, som nu raser på fjerde år. Tæt på halvdelen af den syriske befolkning er drevet på flugt, og landet ligger i ruiner.

Samtidig spredes konflikten på tværs af regionen, og presset fra tre millioner syriske flygtninge er med til at skabe yderligere ustabilitet.

Konflikten i Syrien skubber til nabolandene

”Mellemøsten balancerer på en knivsæg, og den syriske konflikt er drivkraften i en farlig udvikling på tværs af regionen”, anfører Andreas Kamm.

“I Irak har militante grupper funderet i Syrien krydset grænsen og bragt halvanden million på flugt – i en situation, hvor landet i forvejen havde taget imod mere end 200.000 syriske flygtninge”.

“I Libanon ser vi en kombination af indre spændinger og konflikt, angreb ind over grænsen og stigende problemer med at håndtere de mere end en million syriske flygtninge, og sådan kunne man blive ved – det er en ganske alvorlig situation vi står i, og det vil det være mange år fremover,” gør Kamm gældende.

Dansk Flygtningehjælp har nødhjælpsoperationer i både Syrien, Libanon, Jordan og Tyrkiet.

Samtidig har organisationen udvidet sin akutte indsats i både Irak, Sydsudan og den Centralafrikanske Republik.