Fhv. politimester Mikael Lyngbo, København Ø, fylder 70 lørdag d. 14. marts 2015.
Fødselaren har løst adskillige spændende opgaver for politiet, siden han i 1971 forlod Københavns Universitet som jurist, bl.a var han i to år dommerfuldmægtig i Grønland.
Han har arbejdet i narkoafdelingen i København og var politimester i Haderslev fra 1994 frem til pensioneringen i 2006.
Siden har Mikael Lyngbo beskæftiget sig med internationalt arbejde i relation til menneskerettigheder og retsreformer i f.eks. Darfur i Sudan og i Irak.
Indsatsen ligger i forlængelse af internationale opgaver i bl.a. Albanien og Sydafrika, som han løste, endnu mens han var politimester i den sønderjyske domkirkeby.
Albanien og Sydafrika
Således rejste Mikael Lyngbo til Sydafrika i maj 2002 for i halvanden til to måneder at evaluere politistyrken i provinsen Eastern Cape.
Han var headhuntet til opgaven af konsulentfirmaet Cowi Consult, fordi han fra 1999 til 2000 stod som den centrale rågiver i at give den halvmilitære politistyrke i det nye famlende demokratiske Albanien et tiltrængt menneskeligt ansigt.
Omstøbe den fra at være led i det faldne kommunistiske styres undertrykkelsesapparat til en moderne, serviceorienteret styrke efter vestlig model – og under demokratisk kontrol.
Se hans beretning på http://miqesia.dk/erfaring/Lyngbo.htm
Som han sagde dengang om jobbet i Sydafrika:
“Målsætningen er lidt den samme som i Albanien. Man har haft en politistyrke, der også havde rollen at undertrykke folk. Så kom der et magtskifte, og den nye regering kunne ikke stole på den gamle styrke”.
“En stor del af de hvide politibetjente har derfor måttet gå på pension for at give plads til primært sorte betjente. Man har så skullet ændre politiets og befolkningens opfattelse af politiet. Jeg skal evaluere, om det er lykkedes”.
Få betjente – mange mord
Det var EU med Storbritannien i spidsen, der gennem et fireårigt projekt forsøgte at omdanne og omskole politistyrken i Eastern Cape provinsen. Projektet kostede omregnet ca. 100 mio. kr.
“Jeg skal vurdere, om projektet har lavet politiet om, og hvad der mere skal til. Men problemet er også, at samfundet vælter sig i kriminalitet”, udtalte han til Jydske-Vestkysten.
Det havde Mikael Lyngbo næppe uret i. Eastern Cape provinsen er ca. fire gange så stor som Danmark, men har nogenlunde lige så mange indbyggere – godt seks millioner.
Kriminaliteten er dog af noget anderledes proportioner. Politiet har 15.000 ansatte, men kæmper med bl.a. 3.700 årlige drab og lige så mange drabsforsøg.
Sådan var det i 2002 og sådan er det næppe meget anderledes i dag i det voldsprægede Sydafrika.
Siden 2012 har Mikael Lyngbo været tilknyttet Europarådet som juridisk ekspert og rådgiver om reformer af den ukrainske anklagemyndighed og det tyrkiske retsvæsen.
Privat er han på 49.ende gift med Dorrit Lyngbo, der er pensioneret skoleinspektør. Parret har fem børn og svigerbørn og syv børnebørn.