Af Jesper Søe, U-landsnyt.dk
Journalist Lars Ranggaard, Rungsted Kyst, mangeårig medarbejder på Kristeligt Dagblad og Danmarks Radio, fylder 70 lørdag d. 14. juni 2014.
Fødselaren blev uddannet på Kolding Folkeblad i 1962 og kom via flere provinsaviser, Politiken og Ritzaus Bureau til Kristeligt Dagblad i 1970, hvor han var ansat i 14 år og blev udlandsredaktør.
Han var ankermanden bag bladets høj-kvalitative udenrigsdækning og satte også markante aftryk på datidens u-landsjournalistik, bl.a. i sine reportager fra Bangladesh og Danidas store egnsudviklingsprogram i Noakhali omkring 1980.
Ranggaard afdækkede i indlevende og skarpe reportager den barske dagligdag derude, pengeudlånernes skånselsløse udsugning af de fattige bønder og de store problemer, som Danida stod overfor med en dybt rodfæstet samfundsstruktur – og mægtige interesser – som direkte modstander.
Vred ambassade
Samme uforfærdede journalistik bedrev Ranggard i reportager hjem fra Mellemøsten, ikke mindst i Israel og Palæstina, hvor han indgående beskrev eksempler på en besættelsesmagts ageren.
Det vakte vrede på den israelske ambassade i København og talrige var de breve, som Kristeligt Dagblad modtog fra pro-israelske læsere, som “ikke havde forventet dette” af netop den avis. Set i bakspejlet er der næppe tvivl om, at kampagnen mod Ranggard var orkestreret.
Han skulle også opleve pro-israelske protester, efter at han kom til Danmarks Radio i april 1984.
Det kom så vidt, at Dansk Folkepartis udenrigsordfører, den Israel-venlige Søren Espersen, i 2002 krævede, at DRs bestyrelse skulle påtale (og nok også korrigere) to navngivne journalistiske medarbejderes Mellemøsten-dækning. Nemlig Lars Ranggaard og Ole Sippel.
Det blev tolket som et forsøg på censur og kom aldrig videre i bestyrelses-regi.
Et stort tab
Efter at have dækket Mellemøsten hjemme fra redaktionen i København, blev Ranggaard i perioden 1990-97 radioavisens korrespondent i regionen.
Han arbejdede først i Kuwait – netop som Golf-krisen begyndte i august 1990 – var i Algeriet og havde senere udkigspost i Nicosia på Cypern.
Efter årene i Mellemøstens brændpunkter var Lars Ranggaard i en kortere periode på radioavisens udlandsredaktion, inden han besluttede at stoppe med journalistik.
Som en af de fagligt bedste og stærkest skrivende udenrigsjournalister herhjemme nogensinde, var det et mærkbart tab. Ja, mere end det.
Han dyrker nu bl.a. sin interesse for sejlsport, som går årtier tilbage. Mange er de Sjælland Rundt kapsejladser han har deltaget i.
Et stort til lykke på dagen!
Jesper Søe var ansat på Kristeligt Dagblads udlandsredaktion i en periode, mens Lars Ranggaard var chef, og senere under Anders Tandrup som udlandsredaktør.