En skribent af Guds nåde blir 50

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Forfatter billede

Af Jesper Søe, U-landsnyt.dk

Journalist og USA-korrespondent, Poul Høi, Santa Fe i New Mexico, fylder 50 fredag d. 28. november 2014. 

Fødselaren modtog dansk journalistiks fornemste hæder i januar 2002 og blev ved den lejlighed kort og godt beskrevet som “en skribent i verdensklasse”.

Begrundelsen for at tildele ham Cavling-prisen for 2001 var bl.a., at han har en “evne til at skrive velformuleret, vidtfavnende og vedvarende journalistik i en tid, hvor det skrevne ord er under hårdt pres fra ikke mindst de elektroniske medier”.

Hans korrespondentkollega for Berlingske i USA, Kristian Mogensen, kalder ham i fødselsdagsomtalen, bragt i bladet torsdag, for “en engageret skribent, der ved, hvordan man skærer en historie til”.

Det tør vist siges. Mange er nok de Berlingske-abonnenter, som åbner avisen hver morgen i håb om at se en af hans artikler, reportager eller baggrunde.

De er mesterligt skåret. Fortalt i et enestående stilsikkert sprog, så man – ligesom med Jussi Adler Olsen – griber sig selv i ikke at kunne slippe papiret, før sidste sætning er slugt.

Den rummer altid en særlig pointe – konklusion om man vil – ligesom den kendte krimiforfatters murstene.

Viruost, underholdende og tankevækkende 

Mange af Poul Høis produkter kunne anvendes som undervisning på Journalisthøjskolen i Århus – bliver det vel også – og undertegnede lader sig bestandigt overraske over, hvordan allehånde emner fra terrorbevægelser til USAs fortrædeligheder kan fremstilles så virtuost, underholdende og tankevækkende.

Medlemmer i min familie har holdt Berlingske Tidende i tre generationer (måske fire) og ingen af bladhusets mange dygtige medarbejdere gennem tiderne kan i mine øjne have været bedre morgenlæsning end ham. End ikke legendariske Jens Kistrup (1925-2003). 

Her kan dagens halvprivate ligegyldigheder på Facebook godt gå hjem og lægge sig.

Set i et globalt perspektiv, og da især udviklingskontinenterne Afrika, Asien og Latinamerika, som denne nyhedstjeneste beskæftiger sig med, har Poul Høi været en stor del af vejen rundt.

Og undervejs bibragt os herlige udtryk som “ligeså eksotisk som mongolsk hoppemælk” og talrige andre citater, der huskes længe.

Men tag ikke fejl. Trods de mange sprogblomster – og hans blomstereng er vid og lang – er hans artikler læseværdige for deres seriøsitet og klare røde tråd.

Og de er skrevet i et menneskesprog, alle kan forstå. En af de ultimative kvaliteter for en rigtig stor formidler.

Karrieren

Poul Høi er født i Haderslev, men voksede op i vestjyske Skjern. Han blev student i nabobyen Tarm i 1983, studerede teologi på Københavns Universitet i 1984 og blev færdig som journalist i 1989.

Vejen gik over Ringkøbing Amts Dagblad, men i 1992 kom han til det store bladhus i København og i 1996 vinkede udlandet og USA. Nærmere betegnet New York.

Efter to år i “verdens nyhedshovedstad” kom han til London, igen som Berlingske-korrespondent, indtil 1999, hvorpå det gik retur over Atlanten; denne gang til den animerende journalistiske udkigspost i klodens magtcentrum, Washington D.C.

Han var således i USA under terrorangrebene d. 11. september 2001 og fik Cavling-prisen bl.a. for dækningen af denne skelsættende begivenhed.

I 2000 havde han fået en anden fornem pris, Berlingske Journalisters Pris, af sine kolleger.

I dag lever han et stykke ude i New Mexicos ørken med hustruen Anne Birthe, døtrene Viktoria og Katherina og de to retrievere, Buddy og Bisquit.

Måtte han skrive længe endnu!

Jesper Søe blev selv uddannet som journalist i 1971.