En smag af sødme i en sur tid

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Laurits Holdt

Af Kristian Rendtorff Skovmose, Mission Afrika

Mørke skyer hænger over Nigeria, hvor terrorisme og risikoen for at blive smittet med ebola er nogle af hverdagens trusler. Men midt i det hele spreder et lille biavlsprojekt livsglæde, forbedrer menneskers levevilkår og giver nyt mod på livet.

Biavlsprojektet foregår i den sydlige del af delstaten Adamawa inden for rammerne af Bonotem Stift, som er en del af den lutherske kirke.

Det drives i et samarbejde mellem Mission Afrika og Kristi Lutherske Kirke i Nigeria. Projektet er støttet af Danida og Beckett-fonden, men er også afhængigt af støtte fra private.

Kernen i projektet er oplæring af 24 instruktører og to landbrugsrådgivere fra de lokale kommuner, som bliver undervist i alle aspekter af biavl. Instruktørerne tager derefter rundt i deres lokalområder og underviser alle interesserede.

Målet var at uddanne 400 biavlere. Efter den første tilmeldingsrunde måtte lederne imidlertid konstatere, at interessen var overvældende, og hele 539 deltagere havde meldt sig. Det er lykkedes at få alle med gennem besparelser og en stor frivillig indsats lokalt.

Det er afgørende med opbakning fra delstatens embedsmænd og politikere, hvis man vil forbedre lokale befolkningsgruppers levevilkår.

Derfor indbydes de til konference med fokus på at skabe bevidsthed om biavlens erhvervsmæssige potentiale og vigtigheden af at have øje for natur og miljø som led i projektet.

Hjælp til mennesker og natur

En enke, som følger biavlsundervisningen, erklærede: ”At blive biavler giver mig frihed. Jeg kan få mit eget erhverv, så jeg selv kan tjene penge til mad, skolegang og medicin.”

Der kræver kun 4 – 6 traditionelle bistader, for at en enke eller en fattig familie på landet kan forøge årsindtægten markant, så den erhvervsmæssige og sociale virkning kan være stor. I Nigeria er der mange rige, men en stor del af befolkningen er særdeles fattig og klarer sig igennem fra dag til dag. De kan få et stort socialt løft ved at blive biavlere.

Biavl er mere end honning, og undervises der også i de medicinske muligheder ved brug af honning til behandling af brandsår eller brugen af propolis.

Projektet arbejder også bevidst med at reducere de religiøse spændinger mellem kristne og muslimer i området ved at sikre, at de forskellige grupper arbejder praktisk sammen om biavlen og på den måde kommer i tale. Dette element kaldes diapraksis og indgår ofte i kirkelige udviklingsprojekter.

Bevidsthed om biernes afhængighed af den lokale flora indgår også i undervisningen. Det nytter ikke, at der finder uhæmmet skovhugst sted for at få brænde til madlavning. Desuden betyder fældning af træer og buske sammen med den globale opvarmning, at ørkenagtige områder breder sig. Disse mekanismer bliver biavlerne klogere på.

Bistaderne

Biavlsprojektet bygger videre på en 100 år gammel tradition for bijagt og honninghøst fra vildtlevende bier samt biavl med forskellige traditionelle stadetyper f.eks. lerkrukker, kalabasser(tørrede, udhulede græskar), cylinderformede stråstader eller udhulede træstammer.

Undervisningen sigter på at øge udbyttet fra de traditionelle bistader og at introducere den billige trugformede model kaldet ”Kenya topliste-stade”.

Biavlerne lærer, hvordan de med simple metoder kan høste honning uden at slå bifamilierne ihjel, og hvordan de kan udvinde honning af høj kvalitet gennem god hygiejne og simple metoder til at si honningen.

Honning er ekstremt eftertragtet i Nigeria. Tidligere erfaringer viser, at der ikke er problemer med afsætningen. Tværtimod ser det ud til, at den øgede bevidsthed om biavl, honning og andre biprodukter øger efterspørgslen, så biavlerne knap kan følge med.

For mange er det desuden nyt, at bivoks kan sælges som en råvare eller bruges til alt fra lys til hudlotion.

Mobiltelefoner

Mobiltelefoner, også moderne smartphones, er meget udbredt i Afrika i alle befolkningslag. Mobilerne er med andre ord overalt, og det bruges til projektets fordel.

Planen er at optage små instruktionsvideoer på lokalsproget hausa, som via bluetooth kan overføres fra den ene mobiltelefon til den anden, så kursusdeltagerne kan dele deres nye viden med andre.

Terror og sygdom

Terrorgruppen Boko Haram, som er inspireret af ekstremistiske muslimske holdninger og er særdeles militant, hærger for tiden store dele af Nigeria. Den nordlige og især den nordøstlige del af landet er hårdt ramt.

I mere end halvandet år har tre delstater, herunder Adamawa State, været i undtagelsestilstand.

Militæret er talstærkt til stede, og der er utallige sikkerhedstjekposter langs vejene med grundig kontrol.

Der er eksempler på kidnapninger, fordrevne landsbybeboere, bombesprængninger og angreb mod kirker.

Bevægelsesfriheden er begrænset, og terrortruslen skaber frygt. 

Senest har risikoen for at blive smittet sygdommen ebola, som især hærger i Sierra Leone og Liberia, men også er konstateret i det sydligste Nigeria, øget utrygheden. Det betyder, at udenlandske fagkonsulenter ikke kan besøge projektet.

Men i kraft af dygtige kirkeledere, som sørger for rammerne, og lokale biavlsspecialister, som står for undervisningen, lykkes det alligevel at gennemføre biavlsundervisningen.

Bygger på mere end 100 års samarbejde

Siden 1913 har der været relationer imellem Nigeria og Danmark. Den folkekirkelige organisation Mission Afrika har gennem årene samarbejdet med Kristi Lutherske Kirke i Nigeria om både kirkeudvikling og humanitær udvikling.

Siden 2004 har biavl indgået i samarbejdet, og projektet her bygger således videre på et langt og godt samarbejde.

Projektet her viser, hvordan lokale ildsjæle i et internationalt samarbejde kan forsøde tilværelsen for en lokal befolkning, som ellers kues af fattigdom, terror og en dødelig sygdom.

Man kan støtte projektet ved at overføre en donation til reg.nr. 5061 og kontonr. 1060018, mærket: ”biavl Bonotem”