Danmark giver yderligere 30 mio. kr. til ofrene for tørken på Afrikas Horn, skriver udenrigsministeriet i en pressemeddelelse mandag.
11 millioner er nu ramt af tørke i landene på Afrikas Horn, og antallet af mennesker, som drives på flugt for at finde mad og vand, er stærkt stigende. En omfattende international bistandsindsats er i gang.
Danmark har i flere år været blandt de store bidragydere af nødhjælp til den i forvejen hårdt ramte region, men situationen er nu så alvorlig, at det er nødvendigt med yderligere ekstraordinære tiltag, hedder det.
I denne måned har Danmark allerede støttet den internationale hjælpe-indsats med næsten 66 mio. kr., og det følges nu op af bevillingen på 30 mio. kr. til FNs Højkommissariat for Flygtninge, UNHCR.
Med disse penge har Danmark inden for de sidste 3 uger givet over 95 mio. kr. til indsatsen blandt ofrene for tørken på Afrikas Horn.
Udover UNHCR har FNs Fødevare-program (WFP) og de humanitære landefonde i Etiopien og Somalia samt danske NGOer fået bevillinger.
Dermed har Udenrigsministeriet/Danida i 2011 ydet op mod 170 millioner kr. i humanitær bistand til at styrke levevilkår og fødevaresikkerhed hos sårbare grupper på Afrikas Horn.
– Situationen er meget alvorlig og behovet for hjælp stort. Hvis vi ikke hjælper nu, bliver katastrofen endnu værre. Det er mange år siden, det sidst har været lige så slemt i denne del af Afrika, siger katastrofechef i Dansk Røde Kors, Birgitte Bischoff Ebbesen, mandag.
I det sydlige og centrale Somalia er flere end 3 millioner tørkeramte. Landet har i årevis været ramt af en væbnet konflikt, som har drevet hundredtusinder på flugt, og derfor rammer tørken befolkningen ekstra hårdt.
I Kenya er omkring 3,5 millioner i den nordlige og nordøstlige del af landet hårdt ramt af tørken. Det fortæller Søren Hougaard Madsen, der er regional chef for Østafrika i Dansk Røde Kors. Han har netop rejst rundt i de berørte områder.
– Alt er svedet af, og hovedparten af kvæget af omkommet. Nogle steder har det ikke regnet i op til 4 år. Folk flygter væk fra de ramte områder. Og de mange flygtninge lægger pres på de i forvejen knappe ressourcer i de landsbyer, de flygter til, siger han.
– Der er brug for al den hjælp, vi kan skaffe, hvis vi vil undgå, at folk sulter, supplerer Folkekirkens Nødhjælps regionale medarbejder på Afrikas Horn, Rikke Holm, der lige nu befinder sig i et af de tørkeramte områder i det sydlige Etiopien.
Hun fortæller, at landskabet er knastørt:
– Den røde jord står i skarp kontrast til de visne trætoppe. Langs vejene ligger rester af døde dyr, som er kollapset af udmattelse.
INDKALDER TIL TØRKETOPTRÆF
Generaldirektøren for FNs Fødevare- og Landbrugsorganisation (FAO), Jacques Diouf, har søndag efter anmodning fra Frankrig som formand for G20-landene med kort varsel indkaldt til et ministermøde i Rom om situationen.
Mødet vil blive arrangeret af FAO og Frankrig i tæt samarbejde med FN’s Taskforce, Verdensfødevareprogrammet (WFP), Den internationale Fond for Landbrugsudvikling (IFAD) m.fl.
I mødet vil først og fremmest deltage ministre fra regionen sammen med repræsentanter for Den Afrikanske Union og fra The Intergovernmental Authority on Development, IGAD. Udenrigs-, Udviklings- og Landbrugs-ministre fra alle FAO’s medlemslande (191 + EU + de associerede medlemmer Færøerne og Tokelau) er inviteret.
Mødet holdes i FAOs hovedkvarter i Rom mandag den 25. juli fra 9.30 til 12.30.
Formålet med mødet er at følge op på en handlingsplan, som G20-landbrugsministrene vedtog på mødet i Paris d. 22.-23. juni og sætte turbo på den bistand, der er behov for på kort og mellemlangt sigt.
Det må forventes, at der på mødet vil være fokus på:
Nødhjælp – og Bæredygtig Fødevarebistand:
De til dato rejste midler dækker langt fra det akutte finansieringsbehov, hvis man vil forhindre, at den aktuelle sult og fejlernæring eskalerer, og at der skabes de nødvendige sikkerhedsnet, skolebespisningsordninger, lokale fødevareopkøb og P4P (Purchase For Progress) initiativer.
Støtte til fattige bønder:
Der er behov for øjeblikkelig støtte til nationale planer for fødevaresikkerhed, så landene kan støtte de fattigste landmænd med grundlæggende assistance, såsom værktøj, frø, gødning, viden om ernæring og know-how til at øge jordbrugsproduktionen, således at livet kan opretholdes i landdistrikterne.
Politikker med sigte på risikoreduktion og øgede investeringer:
Der er desuden behov for støtte til mellem- og langsigtede nationale politikker og investeringer, hvis landene skal kunne håndtere centrale udfordringer såsom klimatilpasning, beredskab og katastrofe-forebyggelse og -styring, konsolidere landdistrikternes indkomst-muligheder, etablere en produktiv infrastruktur, fremme produktion og markedsføring, etablere institutioner og myndighedsstrukturer, håndtere konfliktløsning, særlige tiltag til fordel for nomader og traditionelle livsformer og sikre beboerne i landdistrikterne grundlæggende sundhed og uddannelse.
Regionale organisationer vil samtidig være afgørende for en samordnet indsats mod sult og den Afrikanske Union og The Regional Inter-governmental (mellemstatslige) Authority on Development har en vigtig rolle at spille.
Danmark har i løbet af juli givet følgende bidrag til Afrikas Horn:
10 mio. kr. til WFPs indsats på tværs af Afrikas Horn
20 mio. kr. til den fælles humanitære fond for Etiopien
30 mio. kr. til den fælles humanitære fond for Somalia
2 mio. kr. til Red Barnets indsats i Etiopien og Somalia
2 mio. kr. til Dansk Flygtningehjælps indsats i lejrene i Dolo Ado, Etiopien
1 mio. kr. til den internationale Røde Kors Bevægelses indsats på Afrikas Horn.
0,75 mio. kr. til Folkekirkens Nødhjælps indsats i Oromia regionen i Etiopien
Dertil kommer nu de 30 mio. kr. til UNHCR.