Ulla Strøbech er netop vendt hjem fra en begivenhedsrig tid som landechef for MS i Uganda. En afhøring hos politiet er en af de oplevelser, hun har med hjem.
Af Helle Vincentz
kommunikationsmedarbejder i Mellemfolkeligt Samvirke
”Det var en spændende proces”.
Nogle ville nok beskrive dét at blive arresteret af Ugandas politi med andre ord. Men for Ulla Strøbech, landechef for MS Uganda fra 2001 til september 2006, var arrestationen interessant, fordi den gav et godt indblik i det politiske system i det østafrikanske land.
61-årige Ulla Strøbech landede i Danmark for en måned siden efter 6 år i “Afrikas Perle”. Det var 6 gode år, hvor krig, overlevelse, sammenhold, humor, musik, teater og dans alt sammen var en del af dagligdagen. Og altså også en enkelt anholdelse.
Årsagen til anholdelsen var 4 plakater produceret af MS Uganda i forbindelse med valget i landet i februar. Her lavede MS Uganda plakater, som på forskellig vis illustrerede hvad demokrati er – og ikke er.
Plakaterne, der bl.a. forestillede militæret i en truende opstilling ved valgurnerne som et eksempel på ikke-demokratisk opførsel, blev trykt i Tanzania, men ved grænsekontrollen på vej ind i Uganda blev de konfiskeret af det ugandesiske militær, der anså dem for at være undergravende virksomhed over for styret. Dagen efter fik Ulla Strøbech besked på at henvende sig til politiet.
– Jeg var ikke bange, for jeg var godt forberedt. Vi havde haft sendt alle plakaterne til præsidentens kontor, og det var ikke vores hensigt at være partipolitisk. Faktisk var jeg mest bange for, hvad den danske presse ville få ud af sagen, men det drev heldigvis over, fortæller den tidligere landechef, der fik lov at gå igen.
Stolt over demokratiundervisning
Ulla Strøbech tøver et øjeblik, da hun bliver bedt om at fremhæve, hvad hun er mest stolt af at have udrettet i sin tid i chefstolen. Valget falder på demokratiundervisning.
– Vi har fået indført demokratiundervisning fra 1.klasse, hvor eleverne bliver undervist i demokrati i familien og i landsbyen. De lærer f.eks. om far må slå børnene, og om børn skal høres. Det er en måde at udbrede demokratiet, siger hun.
På listen over ting, Ulla Strøbech gerne havde set gjort anderledes, befinder den manglende dokumentation af Mellemfolkeligt Samvirkes resultater sig.
– Vi kunne blive bedre til at vise, hvad vi har opnået i stedet for at have så travlt med at gøre og gøre. MS har fået et wakeup-call med krav om medlemsantal og dokumentation af vore aktiviteter, men det er stadig svært, fordi mange af de projekter, vi laver, tager tid – det er måske først om 5 år, man kan se, om det virker, anfører hun.
Den tidligere gymnasielærer og mangeårige MS-medarbejder rejser i november en måned til Sydsudan som konsulent for IBIS. Hvad fremtiden byder, er endnu usikkert – men konsulent i bistandsbranchen er et godt bud.
– Det er et privilegium at arbejde med bistand, fordi man arbejder med så væsentlige problemstillinger. Det er svært at komme hjem og høre i nyhederne, at det også er for galt, at butikkernes slik står i børnehøjde, siger Ulla Strøbech.
– Så hvis jeg kan bidrage med min viden om bistand som konsulent, gør jeg gerne det, slutter hun.
Artikel på websitet www.ms.dk – hvor man kan læse mere om MS