Af Peter Kenworthy
Efter en godkendt projektansøgning i Institut for Flerpartisamarbejde (DIPD) er Enhedslistens projekt for at styrke oppositionen i kampen med Afrikas sidste enevoldskonge nu i gang.
Projektet har titlen ”Strengthening the capacity of PUDEMO Swaziland” og samarbejdet sker med PUDEMO, et politisk parti eller -bevægelse i det lille land i det sydlige Afrika, hvor alle partier er forbudt og opposition til kongen undertrykkes.
Målet med DIPD-projektet er i første omgang at styrke PUDEMO’s kapacitet til at kunne blive en mere synlig og troværdig politisk kraft i og uden for lilleput-nationen mellem Mozambique og Sydafrika.
Målet er ligeledes en ligeværdig erfarings-udveksling med Enhedslisten, som PUDEMO har haft mere eller mindre uformel kontakt med i en årrække.
Via projektet skal Enhedslistens medlemmer kunne blive informeret om, hvordan en frihedskamp i et u-land som Swaziland fungerer.
Lejligheden kommer allerede i St. Bededags-ferien 26.-28. april, når partiet holder sit årsmøde 2013 på kulturkajen Docken i Nordhavn i København.
Her får de årsmøde-delegerede mulighed for at møde højtstående folk fra PUDEMO, og senere på året vil PUDEMO’s præsident, Mario Masuku, besøge Danmark og Enhedslisten.
Vigtigste opposition til kongen
PUDEMO har i sin snart 30 årige eksistens – sammen med fagbevægelsen – været den vigtigste og mest socialt bevidste opposition til kong Mswati III’s regime.
PUDEMO betragter sig som et demokratisk-socialistisk parti, hvor målet bl.a. er at skabe et inkluderende demokratisk samfund med en stærk velfærdstat, med eksempelvis gratis uddannelse og sundhed til alle.
Dette søges omsat i praksis ved både at virke politisk og arbejde aktivistisk gennem fagbevægelsen og civilsamfundets sociale bevægelser. Partiet er desuden demokratisk opbygget og har konkrete retningslinjer for kvindernes deltagelse i ledelsen.
Flertallet af Swazilands borgere er under stigende pres.
2/3 af swazierne lever for under en dollar (5,70 kr.) om dagen, kvinder bliver konsekvent diskrimineret og undertrykt og er lovmæssigt set at sammenligne med børn,
Landet har verdens laveste forventede levealder, også fordi man har verdens højeste andel af hiv/aids-smittede i forhold til indbyggertalet.
Elite lever i luksus
Alt dette sker imens en lille elite, men kong Mswati III i spidsen, lever i ufattelig luksus, beskyttet af en regering som kongen reelt styrer. Regenten har tillige kontrol og råderet over landets statskasse og offentligt ejet jord.
Og den demokratibevægelse der med PUDEMO og fagbevægelsen i spidsen vover at sætte spørgsmålstegn ved status quo, med krav om demokrati og lighed for loven, bliver mødt med undertrykkelse, diskrimination, spionage, tæv, tortur, og i enkelte tilfælde med mord.
Især PUDEMO har stået for skud.
Regeringen indførte en anti-terrorlov, der er blevet stærkt kritiseret af bl.a. Amnesty International, som kræver den ændret eller afskaffet.
Loven benyttes til at undertrykke PUDEMO-medlemmer og forbyde og retsforfølge enhver manifestation af støtte til partiet.
Et eksempel herpå er PUDEMO-medlemmet Sipho Jele, der døde under mystiske omstændigheder i fængslet, efter at han blev arresteret den 1. maj 2010 for at have haft en PUDEMO-T-shirt på.
Myndighederne sagde, at han begik selvmord, hvilket siden er blevet tilbagevist.
Vil øge presset på kongen udefra
Det er i denne sammenhæng, at Enhedslistens projekt med PUDEMO skal ses.
ikke mindst i arbejdet med at få situationen i Swaziland på dagsordenen i Europa og det sydlige Afrika, for også at kunne øge presset på regimet udefra for at indføre demokratiske tilstande.
For at realisere dette er det nødvendigt at styrke PUDEMO’s økonomiske, kapacitetsmæssige, og kommunikative råderum. Og heri vil projektet med Enhedslisten komme til at spille en rolle.
Peter Kenworthy er tilknyttet Afrika Kontakt
Yderligere oplysninger om Swaziland, PUDEMO, eller projektet hos:
Thomas Eisler, ansvarlig for projektet og kontaktperson
for Enhedslistens Swaziland-gruppe: [email protected]
Man kan læse mere på PUDEMO’s Facebook-side
http://www.facebook.com/pages/Pudemo/174152669364899
Og ungdomsorganisationen SWAYOCO’s Facebook-side
http://www.facebook.com/pages/Swayoco-Pudemo-Youth-League/424490940973947?ref=stream