Mere end 300,000 lever som interne flygtninge som følge af den netop afsluttede krig i Sri Lanka. De fordrevne mangler alt fra vand, mad til madrasser og kogegrej – men mest af alt mangler de at få at vide, hvornår de kan vende hjem.
Omkring 300.000 civile ofre for Sri Lankas borgerkrig lever lige nu i telte i store lejre i Vavuniya, Jaffna, Trincomalee og Mannar. De er helt afhængige af humanitær hjælp.
Dansk Flygtningehjælp udleverer telte, vand, mad og såkaldte non-food items som fx køkkengrej, sovemåtter og tøj.
”Men behovene er enorme. Vand er den store mangelvare lige nu, hvor regnsæsonen er blevet afløst af tørke. Der er også behov for mere mad, non-food og alt muligt andet,” fortæller Una Verdel, der arbejder for Dansk Flygtningehjælp i Sri Lanka.
”Før de fordrevne får udleveret non-food items fra os er deres telte helt tomme. De har ingenting, bare teltet. Meget få af de fordrevne har haft mulighed for at tage noget med sig – enten fordi de ikke havde noget eller fordi de ikke kunne bære tingene under flugten. ”En dag så jeg en familie, der kogte vand i en plastik flaske. Kemikalierne fra flasken har helt sikkert forurenet vandet, men hvis de ikke koger det, før de drikker det, bliver de syge – og de havde ikke andet, de kunne bruge,” fortæller Una Verdel.
Dansk Flygtningehjælp hjælper de interne flygtninge i lejrene med at få dækket de basale behov, men der er et behov, vi har svært ved at gøre noget ved – behovet for at komme hjem igen.
“Regeringen har slået fast, at lejrene ikke skal være permanente. Det opfordrer vi og de øvrige humanitære organisationer regeringen til at stå ved, så processen med at hjælpe folk hjem kan komme i gang. Det er ikke en god løsning at holde flygtningene i lejre i for lang tid. De har langt større chance for at klare sig selv, hvis de kommer hjem,” siger Aracely Andersen, der koordinerer Dansk Flygtningehjælps indsats i Sri Lanka.
Kilde: Dansk Flygtningehjælp
Samtidig raporterer BBC at en nydannet gruppe af ”Concerned Tamils in Sri Lanka” har udtrykt deres bekymring for disse internerede tamilers sikkerhed.
Regeringens menneskerettigheds-sekretær, Rajiva Mijesinha, mener imidlertid at de internerede ”virker lettede” og ser ud til at have det bedre end tidligere. Han lovede at de ikke ville blive tilbageholdt permenent og at de fleste ville blive lukket ud inden slutningen af året.