Hjælpeorganisationer bryder loven, når de såkaldte facere samler penge ind på gaden, anfører justitsminister Lene Espersen (K) mandag overfor “Nyhedsavisen”.
– De velgørende organisationer har misforstået loven og omgår reglerne. Derfor slår vi fast, at man ikke kan benytte gader og stræder til at samle penge ind, siger Lene Espersen, som med et nyt cirkulære vil forklare, hvordan loven skal fortolkes.
Hos Folkekirkens Nødhjælp vurderer man, at organisationen vil miste 48 millioner kr. om året. – Det vil betyde, at mere end 200.000 i u-landene ikke får hjælp, siger organisationens generalsekretær, Henrik Stubkjær.
Justitsministeren medgiver, at det kan koste organisationerne penge. – På den anden side kan de jo stadig hverve medlemmer og så bare sende et girokort senere, siger hun. Hververne – eller facerne som de også kaldes – må nemlig fortsat hverve medlemmer på gaden, så længe de ikke beder om donationer samtidig.
Hjælpeorganisationerne har protesteret til Folketingets retsudvalg.
Tilføjelse fra u-landsnyt.dk:
De mange facere på gader og stræder er et udslag af et krav fra udviklingsminister Ulla Tørnæs (V) om, at organisationerne i langt højere grad selv skal betale deres projekter.
Det har sendt mange NGOer ud i, hvad der er kaldt et “omfattende organiseret tiggeri”, som samtidig tapper mange kræfter fra projektindsatsen.
Dertil kommer, at flere NGOer nu har antaget korps af såkaldte phonere, der ringer til folk om bidrag og medlemsskab, ligesom der arrangeres velgørenhedsshows og andre events. Det koster også tid og kræfter.
Grundlæggende har VK-regeringen brudt med mange års brede politiske enighed om, at vi alle over skattebilletten bidrager til denne verdens fattige og i stedet i stigende grad overladt det til privat velgørenhed efter bl.a. amerikansk forbillede.