Et år efter tsunamien – Red Barnet i traumearbejde

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Redaktionen

Millioner af børns liv blev berørt af det ødelæggende jordskælv og tsunamien i Sydøstasien for et år siden. Foruden at være med til at bygge de jordskælvsramte områder op igen har Red Barnet fokuseret på den mentale rehabilitering af børnene.

22.000 børn har indtil videre været igennem programmet, der til næste år udvides til at omfatte mindst 50.000 børn, skriver Red Barnet Danmark i en pressemeddelelse onsdag.

– Jeg var indelukket og havde ikke tiltro til nogen. Nu har jeg lært at vise mine følelser og dele dem med andre. Jeg er blevet meget mere selvsikker nu og har fået et tættere forhold til mine kammerater og lærere, fortæller 14 årige Icut, der har været igennem programmet i Indonesien. Hun mistede 2 brødre og det meste af moderens familie under tsunamien.

Traume-arbejdet er led i skoleundervisningen, hvor lærerne er blevet trænet op af Red Barnet. Børnene skal gennemgå i alt 15 timers program, hvor de med 5 temaer skal lære at udtrykke sig. De kan f.eks. male, spille skuespil eller via lege få nogle af deres kaotiske tanker og indestængte følelser ud.

Lehnart Falk er nødhjælpskoordinator i Red Barnet og en af de ansvarlige for organisationens psyko-sociale projekter, som også går ud på at bistå med at tage stilling til sig selv og fremtiden.

Han fortæller:

– Første fase går ud på at få børnene til at forstå, at de ikke er de eneste, der har det skidt – at deres kammerater er i samme båd. Det er en slags teambuilding på børneniveau. Derefter handler det om selvværd, at få børnene til at forstå, at det er okay at udtrykke sig og have ønsker for sig selv.

– Først, når børnene efterhånden har fået tillid til lærerne og kammeraterne, beder vi dem om at fortælle deres personlige historier. Det er meget vigtigt, at børnene kommer igennem alt dette for at komme til næste punkt – nemlig fremtiden; Hvordan overlever jeg, hvordan håndterer jeg eventuelle andre kriser, hvad vil jeg med mit liv.

Det psyko-sociale projekt er blevet så stor en succes, at Red Barnet i USA , Save The Children US, brugte det i Louisiana efter orkanen, og Red Barnet vil nu også indføre det i Pakistan.

Lehnart Falk:

– De børn, der har været gennem programmet, er blevet meget mere rolige, glade og optimistiske. De følger bedre med i undervisningen, og mange af dem har faktisk indhentet alt det, de forsømte, da alt var kaos efter tsunamien.

– Lærerne fortæller, at børnene knytter sig til dem og andre på en måde, de aldrig før har gjort. Samtidig føler lærerne, at de er blevet dygtigere både til at undervise og til at relatere til børnene – det har selvfølgelig også en god indflydelse på børnene.

Før arbejdet gik i gang blev børnenes forældre spurgt om børnenes tilstand – efter programmet er de blevet spurgt igen.

– Forældrene kan også se en klar fremgang – faktisk så meget, at de er irriterede over, at deres børn nu stiller spørgsmål og sætter krav. Det er børnene jo ellers ikke opdraget til. Så uden at vi bruger ordet børnerettigheder, har vi alligevel formået at få det med, siger Lehnart Falk.

Internationalt Red Barnet har udarbejdet en rapport om nødhjælpen og det genopbygningsarbejde, der er lavet indtil nu. Den fulde rapport kan læses på www.redbarnet.dk

Rapporten rummer bl.a. en økonomisk redegørelse og fortællinger fra børn, der er berørt af katastrofen.

Yderligere information hos Lehnart Falk tlf: 35248537/30342458 eller programchef Niels Hjortdal tlf.: 35248517/20220644

Mette Hilden, pressemedarbejder, Direkte telefon 88248578, Mobil 24214535, E-mail [email protected]

Red Barnet, Rosenørns Allé 12, 1634 Kbn V. Telefon 3536 5555, Fax 3539 1119, website: www.redbarnet.dk