Et arbejdsliv med Kina

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Forfatter billede

Docent, dr. Leif Littrup, Bagsværd i København, fylder 70 tirsdag d. 8. juli 2014.

Fødselaren blev uddannet som cand.mag. i kinesisk og historie fra Københavns Universitet i 1973 og har siden beskæftiget sig med det mægtige fjernasiatiske land.

Han tog sin doktorgrad i Australien i 1978, blev ansat som lektor i kinesisk ved Københavns Universitet i 1981 og docent i historie samme steds i 2001.

Her han han fortrinsvis beskæftiget sig med nyere kinesisk historie (fra ca. 1400 og fremefter) samt hvorledes kineserne arbejder med og placerer sig i verdenshistorien.

Dette har ført til studier i, hvorledes historikere fra forskellige lande kan føre en dialog i gensidig respekt og forståelse for hvert folks rolle i historien og med udfordring af gamle og nye fordomme, som han har undervist og forelæst i ved universiteter i Kina.

Leif Littrup går nu på pension, men fortsætter sit arbejde om Kinas nyere historie som emeritus på Saxo Instituttet (om Arkæologi, Etnologi og Historie) på KU Amager, herunder om danskerne i Tianjin omkring 1900, hvor de ydede et betydeligt og overset bidrag til udbredelse af ny teknologi.

Man kan opleve ham foredrage på dansk om Kina i verden på http://www.youtube.com/watch?v=GUCzusosnVM

Sprogkundskaberne er der næppe overraskende ellers ikke noget i vejen med. Som han skriver et sted:  

“Arbejdsmæssigt anvendes engelsk, tysk, fransk og kinesisk (moderne almensprog og klassisk), ligesom et vist kendskab til japansk og malajisk undertiden er til god nytte”.

Littrup har fra ungdommen deltaget i Abbé Pierres arbejde, en af pionererne i den moderne genbrugsbevægelse, som også er repræsenteret i Danmark.

Han er gift med lektor ph.d. Lisbeth Littrup og parret har to døtre og to børnebørn.

Bemærkning fra redaktionen: Navneomtalen er først kommet på nu på grund af en fejl, som vi beklager for.