Folkekirkens Nødhjælp samlede 69 millioner kroner ind til ofrene for tsunamien i Asien. Et halvt år efter er de fleste af pengene – 58,5 mio. kr. – brugt, skriver organisationen i en pressemeddelelse lørdag.
– Mange af de penge, vi samlede ind, blev brugt i de første dage efter tsunamien. Folkekirkens Nødhjælp hjalp en halv million mennesker med akut nødhjælp som mad og presenninger, rent vand og køkkengrej, medicin og tøj, siger generalsekretær Henrik Stubkjær.
Den egentlige nødhjælpsfase er for længst overstået. Det meste af det seneste halve år har Folkekirkens Nødhjælp og de lokale partnere været dybt involveret i genopbygningsarbejdet, som er mere langsigtet og som tager længere tid.
Udover at hjælpe med at skaffe midlertidige boliger har Nødhjælpen hjulpet de fattige fiskere i gang med nye både, motorer og net, så de hurtigt er blevet i stand til at få mad og indtægter.
Fiskerkoner har fået baljer, is-kasser, knive og vægte, så de kan transportere og sælge fiskene. Skoler er blevet genopbygget, og børn har fået skoletasker og undervisningsmaterialer.
– Vi har sendt 58,5 mio. kr. af sted til vore partneres hjælpearbejde derude. Vi har lagt planer for yderligere 22 millioner. Dermed har vi foreløbig påtaget os hjælpearbejde for 80,5 mio. kr., altså for godt 10 millioner mere end vi samlede ind fra private, siger Henrik Stubkjær.
Folkekirkens Nødhjælp har ud over at have indsamlet 69 millioner kroner også modtaget 8 millioner kroner fra Danida og 8 millioner kroner fra EU.
Men allerede nu er det klart, at der på lidt længere sigt er brug for flere penge til genopbygningsarbejdet, end der er til rådighed i dag.
Der er behov for hjælp til genopbygning af ødelagte huse, som skal erstatte de midlertidige huse, som er ubrugelige på længere sigt.
Der skal etableres frysehuse, hvor fiskene kan opbevares, inden de skal sælges. Og fiskerne skal hjælpes i gang med at danne kooperativer, som kan styrke indtægtsmulighederne. Endelig skal de risbønder, som fik jorden ødelagt af saltvand, have hjælp.
Sådan brugte Nødhjælpen pengene
Yderligere oplysninger om, hvor mange penge der er brugt; hvad pengene er gået til; hvordan vi vil bruge flere indsamlede penge
Et halvt år efter tsunamien i Asien er situationen for Folkekirkens Nødhjælp den, at de fleste af de 85 indsamlede og modtagne millioner (fra Danida og Echo) er godt på vej til at blive brugt.
Hele 58,5 million kroner er allerede sendt af sted til Folkekirkens Nødhjælps partnere, mens yderligere 22 millioner er planlagt til at blive brugt i den kommende tid. De sidste 4,5 million kroner venter man lidt med at sætte nøjagtig adresse på, til man har set, hvor de bedst kan bruges.
Den egentlige nødhjælpsfase er for længst overstået. Det meste af det forgangne halve år har Folkekirkens Nødhjælp og de lokale partnere været dybt involveret i genopbygningsarbejdet, som er mere langsigtet og som tager længere tid.
Der er bruge for flere penge
Men Nødhjælpen kan allerede se, at der på lidt længere sigt er brug for flere penge til genopbygningsarbejdet, end der er til rådighed i dag. Der er behov for hjælp til
– Genopbygning af ødelagte huse til erstatning for de midlertidige huse, som er forfærdelige og ubrugelige på længere sigt
– Genetablering af folks erhvervsmuligheder:
– Etablering af frysehuse så fiskene kan opbevares og videresælges
– Etablering af kooperativer, der koordinerer videresalg af fisk
– Støtte til risbønder og andre, der har fået jorden ødelagt at saltvand
– “Back Water Fisher Folks” i Indien har brug for små ikke-motoriserede både. Det har været megen fokus på havfiskeriet, men de dårligt stillede fiskere, der fisker indlands, er endnu ikke blevet tilgodeset.
Så mange penge fik Nødhjælpen – og sådan blev de brugt:
Indsamlet selv + fællesindsamling 69,0 mio. kr.
Danida 8,0
Echo 8,0
I alt 85,0
Allerede brugt i Sri Lanka 21,0
Indien 26,0
ACT-regionalt 4,0
administration 7,0
information 0,5
I alt 58,5
yderligere planlagt til brug i
Sri Lanka 8,0
Indien 14,0
I alt 22,0
tilsammen 80,5
afventer detaljeret planlægning 4,5
Fra nødhjælp til genopbygning
1. Nødhjælp
FKN arbejder hovedsageligt i Indien og Sri Lanka, men har gennem et bidrag til Kirkernes internationale Nødhjælp (ACT) også hjulpet i Indonesien og Thailand.
Over 500.000 berørte mennesker i Indien og Sri Lanka modtog akut nødhjælp i dagene og ugerne efter tsunamien. FKN har gennem lokale partnere bidraget direkte til, at der er uddelt mad fra folkekøkkener og sørget for fødevarerationer, rent vand, køkkengrej, medicin, tøj og presenninger.
FKNs partnere i de 2 lande har videre opført/er ved at opføre over 5.500 midlertidige boliger. Det er sket der, hvor den lokale regering ikke har kunnet nået ud.
Genhusning
De fleste af FKNs partnere er endvidere godt i gang med at planlægge opførelsen af permanente boliger. Særligt i Indien skrider dette arbejde så småt fremad: CASA har været i gang i et stykke tid, og Arcot Lutheran Church har netop taget første spadestik til 70 huse.
Arbejdet har især i Sri Lanka været forsinket af regeringsbureaukrati og diskussionerne om sikkerhedszoner, der vil forbyde folk at genopføre huse tæt på vandet, hvor de boede før.
2. Genopbygning
Efter den akutte nødhjælpsfase er overstået, arbejder FKNs partnere nu et halvt år efter katastrofen med at forbedre levevilkårene for de, der mistede deres hjem.
Det gøres primært ved at
1. opføre eller vedligeholde midlertidige boliger
2. støtte initiativer, der giver folk en mulighed for atter at brødføde sig selv.
Det sidste gøres gennem:
Fiskeri:
FKN har i Indien støttet indkøb af over 1.500 nye både, hvilket kommer over 6000 fisker-familier til gode. Hver båd er udstyret med forskellige typer net samt en motor. Hundredvis af både er blevet repareret, og der er indkøbt nye motorer og net til de både, der kunne repareres.
Salg af fisk:
Der er i Indien uddelt over 300 “fiskesæt” til de kvinder, der sælger fisk på markedet. En sådant sæt består af en isboks, vægt, fiskekasse og kniv og gør kvinderne i stand til at videresælge de fisk, der er blevet fanget tidligere på dagen.
Støtte til andre erhverv:
En af FKNs partnere i Sri Lanka har støttet næsten 300 kvinder i bestræbelserne på at fortsætte deres erhverv som kniplere på trods af, at de stadig bor i lejre. Kvinderne har organiseret sig i grupper og modtaget træning i organisationsledelse og styring af finanser og kreditter. De har alle åbnet egne bankkonti, og for ikke at skabe en afhængighedsmentalitet, er der er tale om mikrokreditter, som skal tilbagebetales.
Skoler:
Både i Indien og Sri Lanka er skolebygninger, der blev beskadiget under tsunamien, blevet genopført eller repareret, og der er gjort en indsats for at motivere familierne til at atter at sende deres børn i skole. Der er uddelt uddannelsesmateriale/ skoletasker/tavler/skoleuniformer, ligesom man har opført legepladser i arbejdet med at lindre børnenes traumer.
Uddannelse:
I Tamil Nadu i Indien støtter FKN partneren Arcot Lutheran Church, der er i fuld gang med projekteringen af en håndværksskole. Denne skal give mulighed for, at områdets unge uden uddannelse skal komme videre med livet og uddanne sig indenfor områder som mekanik/teknik (reparation af bådenes motorer), reparation af fiskenet, computer, tømrerhåndværk, fødevarehåndtering, etc.).
Traumebehandling
Flere af FKNs partnere i Indien og Sri Lanka er aktivt involveret i psykosocialt arbejde, hvilket oftest foregår ved, at der uddannes et større hold semi-frivillige rådgivere, der efterfølgende arbejder i de enkelte landsbyer.
De kan håndtere de mest udbredte former for psykosociale reaktioner, ligesom de formår at identificere og videresende meget traumatiserede og alvorlige tilfælde.