Etiopien har fået ny, kvindelig præsident

29476174765_2e32d9098f_k
Sahle-Work Zewde er Etiopiens første kvindelige præsident.
Foto: ITU Pictures (CC BY 2.0)
Laurits Holdt

Parlamentet i Etiopiens hovedstad Addis Ababa valgte torsdag Sahle-Work Zewde som landets nye præsident. Det skete efter, at den hidtidige præsident Mulatu Teshome trak sig tilbage dagen forinden – onsdag 24. oktober.

Udskiftningen på præsidentposten kommer samtidig med en større rokering i landets regering.

Posten er primært ceremoniel, da den reelle magt ifølge landets grundlov ligger hos premierministeren. Det er en politisk model som minder om Tysklands.

Præsidenten vælges for en seks-årig periode med mulighed for ét genvalg.

Mulatu Teshome blev valgt i 2013 og skulle således have siddet til 2019. Hans afgang kom ifølge flere medier som en overraskelse.

Tidligere ambassadør

Sahle-Work Zewde har tidligere været landets ambassadør i Senegal og Djibouti og har haft flere topposter i FN. Senest har hun været FN’s generalsekretær repræsentant ved den Afrikanske Union. Hun er landets første kvindelige præsident. 

I forbindelse med regeringsrokaden har Etiopiens 41-årige premierminister Abiy Ahmed udpeget en regering, hvor halvdelen af ministrene er kvinder. Mest opsigsvækkende er nok, at posten som forsvarsminister er blevet tildelt Aisha Mohammed.

En anden markant ændring i regeringen er, at der er udpeget en minister for fred. Posten varetages af en anden kvinde, Muferiat Kamil, og hendes ministerium har ansvaret for landets efterretnings- og sikkerhedstjenester samt det føderale politi.

Etiopien er dermed det andet land i Afrika, som har en lige kønsfordeling i regeringen. Det første land var Rwanda.

Ifølge BBC siger premierminister Abiy Ahmed at kvinder er mindre korrupte end mænd og at den lige kønsfordeling skal hjælpe med at genetablere fred og stabilitet i landet.