Etiopiens leder Meles Zenawi er død

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Forfatter billede

Det blev tirsdag bekræftet, at den 57-årige ministerpræsident Meles Zenawi er død af en infektion på et hospital i Bruxelles. Han var sit lands leder i over 20 år. Reaktionerne på dødsfaldet er blandede. Viceministerpræsident Hailemariam Desalegn tager over til næste valg i 2015.

Meles Zenawi har været en vigtig allieret for Vesten og USA i en politisk farlig region, skriver Politiken onsdag. Meles Zenavi stod dog også for en omstridt nationalisme og har selv ført flere krige mod Eritrea.

”Ministerpræsident Meles var en inspirationskilde for Afrika i internationale spørgsmål og udviste lederskab og vision for Somalia og Sudan,” sagde den britiske premierminister, David Cameron. Han siger også, at flere etiopere er kommet ud af fattigdommen under Meles Zenawi, og at kvinder har fået flere rettigheder.

Den etiopiske økonomi er blevet tredoblet i løbet af de sidste 15 år under Meles. Ifølge Den Internationale Valutafond (IMF) er ingen anden økonomi syd for Sahara vokset lige så hurtigt.

Etiopien kritiseres dog også af flere menneskerets-organisationer for tortur og vilkårlige fængslinger. Komiteen til Beskyttelse af Journalister mener, at Etiopien er et af de lande i verden, der har flest fængslede journalister.

Mest kendt herhjemme er sagen om de to svenske journalister Martin Schibbye, 31, og Johan Persson, 29. De blev taget til fange, da de var på reportagerejse i Ogaden-regionen og afsoner en dom på 11 år.

Udenrigsminister Villy Søvndal (SF) siger i anledning af dødsfaldet:

“Med hans bortgang mister Danmark en god ven i Afrika, og Afrika mister en af sine dygtigste og mest visionære ledere. Demokrati er en udfordring i en fattig nation som Etiopien. Det erkendte Meles”.

“Meles holdt fast i sin vision om et demokrati, hvor landets mange folkeslag havde deres stemmer. Den vision må Etiopien holde fast i efter Meles. Det samme gælder for Etiopiens engagement i regionen som helhed”.

Den nye leder, Hailemariam Desalegn, blev udpeget til viceministerpræsident og udenrigsminister i oktober 2010.

Han tages i ed som ny regeringsleder efter et hasteindkaldt parlaments-møde, sagde regeringstalsmand Bereket Simon onsdag til BBC online.

Den 47-årige Hailemariam (i Etiopien sættes efternavnet forrest) stammer fra det sydlige Etiopien, er civilingeniør af uddannelse og har længe været aktiv på fremtrædende poster i landets regerende parti.

Se også telegrammet
http://www.un.org/apps/news/story.asp?NewsID=42719&Cr=ethiopia&Cr1=