EU afvikler støtten til tobaksproduktion – men i langsomt tempo over 5 år

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Redaktionen

Afvikling af støtten til EUs underskudsgivende tobaksproduktion kommer til at tage op til 5 år. Det er konsekvensen efter torsdagens forlig om EU-støtten til de såkaldte Middelhavsprodukter: Bomuld, olivenolie, tobak og humle, skriver flere blade fredag.

Danmark stemte imod, fordi støtten til tobakken fortsat skal være koblet til produktionen i 5 år. Det vil i realiteten sikre produktionen i en årrække endu, selv om den er stærkt urentabel og for det meste af ringe kvalitet. EU-landene i Sydeuropa producerer p.t. 340.000 tons tobak om året og tobaksbønderne får en milliard euro (7,5 mia. kr.) i støtte hertil.

Forliget handler om, hvornår landbrugsreformen, der blev vedtaget sidste år, skal føres ud i livet. Den betyder en generel omlægning af EU-støtten, som på sigt skal følge jorden i stedet for produktet og derved hindre overproduktion.

Fødevareminister Mariann Fischer Boel (V) siger til flere aviser, at “det er paradoksalt, at EU med den ene hånd støtter tobaksproduktionen med omkring 45.000 kr. per hektar og med den anden giver penge til rygeafvænning”.

Hun fortsætter: – Vores tilskud til bomuldsproduktionen i EU dumper reelt priserne og udelukker dermed tredje lande (u-landene) fra at komme ind på markedet.

Især støtten til tobakken rammer u-landene, der ellers kan tjene gode penge på at sælge tobak i Europa. Derimod er EUs bomuldsproduktion beskeden. Det er USAs til gengæld ikke.

Regeringen i Washington D.C. yder omfattende støtte til amerikanske bomuldsproducenter, som holder fattige vestafrikanske bomuldsbønder ude af markedet. Det koster ifølge vestafrikanske analyser regionen milliarder i tabt indtægt.

Derfor håber de vestafrikanske stater og andre u-lande, at en mere u-landsvenlig politik fra EU i WTO-regi vil lægge yderligere pres på amerikanerne for at nedtrappe deres enorme støtteordninger til egne landmænd.