EU forlænger sanktioner overfor Burma i 12 måneder

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Redaktionen

EUs fælles holdning over for Burma blev forlænget med 12 måneder på EU-udenrigsministermødet mandag. Der er tale om uændret videreførelse af de eksisterende sanktioner, skriver udenrigsministeriet i en pressemeddelelse.

Det er generelt vurderingen i EU og en række asiatiske lande, at det for øjeblikket ikke er det rette tidspunkt at indføre yderligere sanktioner over for Burma, eftersom der er tegn på en begyndende proces i landet, som muligvis kan lede frem mod en egentlig demokratiseringsproces.

Den 30. august 2003 lancerede det burmesiske militærstyre en 7-punkts køreplan for demokrati. Planen indeholder reetablering af det nationale konvent (suspenderet siden 1996) til udarbejdelse en ny forfatning, der skal danne basis for et nyt parlamentsvalg.

Militærstyret har meddelt, at konventet indledes den 17. maj 2004. NLD (National League for Democracy) har ifølge militærstyret fået invitation til at deltage. Det er dog fortsat uvist under hvilke betingelser og i hvilket omfang oppositionen og etniske minoriteter vil deltage i det genindkaldte konvent, og hvorvidt dette har potentiale til at indlede en egentlig demokratiserings- og forsoningsproces.

Senest har militærstyret løsladt en række oppositionsmedlemmer og genåbnet NLDs partikontor i Rangoon, men Aung San Suu Kyi er fortsat i husarrest.

FN og EU kræver, at Aung San Suu Kyi løslades, og at alle politiske partier og etniske grupper skal have mulighed for meningsfuld og fair deltagelse i konventet.

Det internationale samfund har i flere år haft sanktioner over for styret i Rangoon. EU har indført visumforbud, indefrysning af burmesiske aktiver og våbenembargo samt indstillet ikke-humanitær bistand til Burma.

EU er rede til at reagere med stramninger/lempelser i sanktionerne, når der sker væsentlige ændringer i situationen. Den seneste stramning fandt sted i juni 2003 på foranledning af Danmark som reaktion på fængslingen af Aung San Suu Kyi og andre oppositionsledere den 30. maj 2003.

Der er ikke siden hen sket bevægelse i situationen, som tilsiger yderligere stramning eller lempelse. Danmark har derfor støttet en uændret forlængelse af den fælles holdning.

Danmark vil fortsat nøje følge udviklingen i Burma.

Yderligere oplysninger hos kontorchef Susan Ulbæk, Asien-kontoret på telefon 33 92 09 53.