EU forstærker samarbejdet med kolonimagten Marokko

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Laurits Holdt

Kommentar af Peter Kenworthy

EU er i fuld gang med at forhandle en ny frihandelsaftale – en såkaldt “Deep and Comprehensive Free Trade Agreement” (DCFTA) – på plads med Marokko. Forhandlingerne startede i april og forventes afsluttet tidligt næste år.

Hvis parterne bliver enige, vil DCFTA-aftalen indebære at Marokkos økonomi gradvist integreres i EU’s fælles marked.

“Aftalen er det nærmeste man kan komme at blive medlem af EU uden at være det”, som den danske EU-parlamentariker Søren Søndergaard udtrykte det i et radiointerview i sidste uge.

Et af problemerne ved en sådan frihandelsaftale, er at den vil være med til yderligere at legitimere og muliggøre Marokkos mangeårige, brutale besættelse af Vestsahara.

Aftalen vil nemlig med al sandsynlighed øge Marokkos indtægter på bl.a. varer fra det besatte Vestsahara, og vil derfor være en forhindring for Marokkos lyst til at deltage aktivt i de FN-styrede forhandlinger om Vestsaharas afkolonisering.

Vestsaharas oprindelige befolkning, Saharawierne, kræver derfor at Vestsahara undtages fra DCFTA-aftalen mellem EU og Marokko.

31 civilsamfundsorganisationer sendte et fællesbrev til kommissionen i marts, hvor de bad kommissionen om at “respektere den mest fundamentale ret af alle, retten til selvbestemmelse, ved tydeligt at undtage Vestsahara fra alle fremtidige handelsaftaler med Marokko”.

Andre lignende aftaler mellem EU og Marokko er nemlig blevet indgået uden henvisning til Vestsahara.

Marokko har i årtier ulovligt udnyttet Vestsaharas resurser, som Marokko så har solgt videre til EU som om det var varer fra Marokko, ligesom man har indgået adskillige fiskeriaftaler med EU, der stik imod international lov tillader europæiske fiskere at fiske ud for Vestsaharas kyster.

EU er i forvejen Marokkos klart største handelspartner, og unionen står for cirka halvdelen af Marokkos import og eksport. EU importerer især madvarer, landbrugsvarer såsom fisk og fosfat fra Marokko og eksporterer blandt andet mineraller, elektronisk udstyr, fly, og våben til Marokko.

EU har i forvejen mange andre handelsaftaler og andre aftaler med Marokko, herunder Euromed, der søger at fremme demokratisk og økonomisk reform, fri bevægelighed for arbejdskraft, og frihandel imellem Marokko og unionens nabolande.

Ligesom EU’s naboskabspolitik søger at skabe “gode og stabile forhold til vores nærmeste naboer baseret på EU’s fælles værdier”, som Udenrigsministeriet i Danmark formulerer det.

Peter Kenworthy er tilknyttet organisationen Afrika Kontakt