Revive the Spirit of Mosul hedder projektet, som UNESCO med støtte fra EU forventer at engagere op mod 1500 unge irakere i. Det skal både skabe jobs og håb hos den unge befolkning.
”Genopbygningen af Mosul og Basra vil være umulig uden de unges engagement og deltagelse. Ved at tilbyde træning og jobmuligheder i genopbygningen af byens historiske arv, vil projektet ikke kun genoplive byen men også skabe sammenhold, forsoning og give indbyggerne en form for håb for fremtiden,” siger UNESCO’s assisterende generaldirektør Ernesto Ottone R. i en pressemeddelelse.
Gennem projektet vil borgerne i Mosul og Basra blandt andet få ressourcer til at genopbygge deres egne huse.
Digital dokumentation af byernes kulturarv er også en del af indsatsen. Det samme vil kulturelle events, der skal skabe sammenhold om den fælles kulturarv være:
”De (unge. red.) vil opleve udvikling og kultur, og de vil få øjnene op for, hvad de har til fælles. På den lange bane vil det bane vejen for fred i en multikulturel og pluralistisk stat som Irak,” lyder det fra Ernesto Ottone R.
Projektet skal ifølge UNESCO implementeres i samarbejde med nationale og lokale myndigheder.
Mosul er en af verdens ældste byer og en af Iraks største. Byens historiske kerne blev fuldstændig ødelagt under Islamisk Stats besættelse af byen (juni 2014- juli 2017) og de efterfølgende voldsomme kampe, der endte med at befri byen.
Basra er ligeledes en af Iraks største byer og en vigtig havne- og eksportby, da størstedelen af landets oliekilder befinder sig i dens nærhed.