Af Thomas Jazrawi, U-landsnyt.dk
Juncker og hans nye EU-kommission har valgt at udskyde en strategi, der skal sørge for, at europæerne tærer mindre på natur og miljø i Europa og resten af verden. Beslutningen kritiseres af en stor majoritet af EU-lande samt miljøorganisationer.
Som et af de sidste store initiativer offentligjorde den tidligere Europa-kommission under ledelse af Manuel Barroso i juli den såkaldte Cirkulære Økonomi Pakke.
Pakken, der skal sætte kurs i EU mod en cirkulær økonomi, havde en målsætning om at 70% af vores affald bliver genbrugt i 2030. Det var en ret ambitiøs målsætning, mente de fleste miljøorganisationer.
Men nu har den nye Kommission med Jean Claude Juncker i spidsen valgt at droppe pakken og udskyde planerne. Det var imidlertid en beslutning, som de fleste EU-medlemslande var modstandere af. Kommissionen har dog lovet, at der kommer en ny mere ambitiøs plan.
”Vi foreslår også, at trække det eksisterende forslag om cirkulær økonomi tilbage for at gøre plads til en bredere og mere ambitiøs tilgang, der kan blive mere effektiv” siger Frans Timmermans, første-næstformanden i den nye Kommission.
Afkobling af økonomisk vækst fra miljøødelæggelse
Planen er en del af EU’s 2020-strategi, der både skal sørge for økonomisk vækst og bæredygtighed i EU’s politikker. Strategien skal med egne ord skabe en ”intelligent, bæredygtig og inklusiv økonomi”.
Under denne strategi er der iværksat særlige indsatsområder kaldet ”flagskibsinitiativer”. Et af dem er at skabe et ”ressourceeffektivt Europa”.
Målet med ressourceeffektivitet er en såkaldt dobbelt afkobling. Økonomisk vækst skal afkobles et øget forbrug af ressourcer og dermed ødelæggelse af natur og miljø. Det skal ske ved at skabe en cirkulær økonomi, der bygger på genbrug og genanvendelse, for at undgå, at vækst fører til øget forbrug af ressourcer og råmaterialer fra Europa og resten af verden.
Læs mere om ressourcestrategien her: http://ec.europa.eu/danmark/eu-politik/alle_emner/miljo/2011/110920_ressourceeffektivt-eu_da.htm
Rapporter fra Kommissionen havde konkluderet, at strategien ikke blot ville betyde mindre slid på natur og miljø, men også øget vækst og flere arbejdspladser.
Flere af EU’s medlemslande gav da også udtryk for utilfredshed med den nye Kommissions beslutning. Beslutningen kom i december, hvor Kommissionen skulle præsentere en arbejdsplan for 2015, og dermed også beslutte, hvilke politikker fra den afgående Kommission, der skulle fortsætte.
Danmark og flertal af EU-lande modstandere af beslutningen
Det var kun ganske få lande, der hyldede beslutningen om at trække pakken for den cirkulære økonomi tilbage. Heriblandt var Storbritannien, Polen og Holland. Et stort flertal af medlemslandene ville gerne have beholdt strategien i sin nuværende form. Det gjaldt bl.a. Danmark, Tyskland, Sverige, Italien og Letland, der overtager formandsskabet i EU ved nytåret.
Modstanderne af udskydelsen bad Kommissionen om hurtigt at komme med et nyt forslag for ikke at spilde værdifuld tid, men det nye forslag skulle altså komme om et års tid.
”Vi vil præsentere dette nye, mere ambitiøse forslag for at promovere den cirkulære økonomi i slutningen af 2015”, sagde Frans Timmermans.
”Vi vil se ud over det snævre fokus på affald og lukke hullet til den cirkulære økonomi, f.eks. ved at se på genbrug i produktdesign og ved at skabe et marked for genbrug af råmaterialer”, tilføjede han.
Miljøorganisationer fortørnede
Flere miljøorganisationer har været ude med kritik af Juncker og Kommissionens beslutning. Sammenslutningen af store europæiske miljøorganisationer, ”Green 10”, hvor bl.a. Friends of the Earth Europe, WWF, Climate Action Network og European Environmental Bureau er med, har været ude med skarp kritik af tilbagetrækningen.
”Green 10 fordømmer på det kraftigste Kommissionens planer om at trække forslaget om affaldshåndtering og luftkvalitet tilbage og genbehandle det”, fremgår det af en pressemeddelelse fra paraplyorganisationen.
Sammen med pakken for den cirkulære økonomi blev et forslag om bedre luftkvalitet ligeledes trukket tilbage.
”This exercise undermines the Commission’s credibility. In trying to tame some of its critics, the Commission seems to be faithfully executing the ‘kill list’ developed by powerful industry lobby group, BusinessEurope, and then saying it will retable the air quality and waste proposals at a later stage. For a body that prides itself on delivering ‘better regulation’, this is spectacularly inefficient”, siger Ariel Brunner fra Birdlife, der ligeledes er med i Green 10.
Der henvises i citatet til, at den store europæiske erhvervsorganisation Business Europe har opfordret Kommissionen til at tage forslaget af bordet. Det danske erhvervsliv, der repræsenteres af Dansk Industri, ser imidlertid anderledes på det.
”Dansk Industri bakker op om arbejdet med at skabe en cirkulær økonomi i Europa. Kampen om ressourcer bliver hårdere og hårdere. Europæiske virksomheder har brug for et stærkt internt marked for ressourcer, genanvendelse og produktivitetsløsninger”, lyder det fra Karin Klitgaard, miljøpolitisk chef ved Dansk Industri, ifølge Ritzaus.
Danske EU-parlamentarikere uenige om betydningen
Kilder tæt på EU-institutionerne fortæller, at beslutningen kan være et led i et initiativ for at komme den EU-modstand til livs, som bl.a. blev udtrykt ved valget til Europaparlamentet, hvor flere lande sendte mange EU-modstandere til Bruxelles.
Kommissionen vil komme EU-skeptikere i møde ved at deregulere, altså fjerne EU-regler og regulering, hvor man mener, at det kan undværes.
Der er også nogle miljøorganisationer i Bruxelles, der mener, at Jean Claude Juncker simpelthen ikke har miljø og klima som en klar politisk prioritet.
Hvad udskydelsen indebærer må tiden vise, men blandt danske parlamentarikere er der ikke enighed om, hvordan beslutningen skal tolkes.
”Europakommissionen viser nu for alvor sin sande farve, og den er kulsort”, siger Margethe Auken, der sidder i Europaparlamentet for SF, ifølge Ritzaus.
”Jeg er rigtig glad for, at det er lykkedes at redde Den Cirkulære Økonomi i arbejdsprogrammet. Jeg har arbejdet intenst på de indre linjer for at lægge pres på kommissionen som helhed og (næstformand) Timmermans i særdeleshed. Det er nu lykkedes. Det er rigtigt godt nyt for både naturen, klimaet og ikke mindst den danske økonomi”, lyder det fra Jeppe Kofoed, Socialdemokratisk medlem af Europaparlamentet.
Frans Timmermans har altså lovet, at det nye forslag bliver præsenteret ved slutningen af 2015. I forbindelse med den overordnede ressourcestrategi i EU skulle der også i 2015 komme et udspil fra Europa-Kommissionen om EU’s ydre og indre forbrug af land.