EU lancerer Afrika-fond – Danmark giver 45 mio. kroner

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Laurits Holdt

13. november 2015

Disse lande kan få midler fra fonden

Sahel og omkring Tchad-søen: Burkina Faso, Cameroun, Tchad, Gambia, Mali, Mauritanien, Niger, Nigeria og Senegal

Afrikas Horn: Djibouti, Eritrea, Etiopien, Kenya, Somalia, Sydsudan, Sudan, Tanzania og Uganda

Nordafrika: Marokko, Algeriet, Tunesien, Libyen og Egypten

 

Topmødet mellem lederne fra EU-landene og 35 afrikanske statsledere sluttede torsdag. Mødet, der handlede om, at gøre noget ved de grundlæggende årsager til, at så mange afrikanere vælger at migrere til Europa.

De mange statsledere skrev alle under på en politisk erklæring, hvor de lover at samarbejde om de forskellige problematikker omkring flygtninge migranter.

En mere konkret handlingsplan beskriver, at der skal samarbejdes mere om at redde flere af de flygtninge og migranter, der forsøger at krydse Middelhavet og begrænse den ukontrollerede migration til Europa.

Den store fond

Torsdag bød på den officielle lancering af EU’s fond til udvikling af de lande i Afrika, hvor migranterne kommer fra. Det drejer sig primært om landene i de nordlige og vestlige dele af kontinentet – i alt 23 lande (se boks).

Det er bl.a. denne fond, der skal betale for de mange forskellige projekter, der skal sættes i gang for at leve op til handlingsplanen.

Ideen til fonden kommer fra EU-kommissionen, der fremlagde den i september. Kommissionens formand Jean-Claude Juncker annoncerede, at kommissionen ville lægge 1,8 milliarder euro, 13,5 millarder kroner, i fonden og opfordrede medlemslandene til at spæde et tilsvarende beløb til.

Før topmødet i Malta havde kun få lande lagt penge i den nye fond. Danmark var ikke blandt dem men regeringen havde lovet at gøre det.

Det løfte blev holdt om statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) kunne torsdag meddele, at Danmark bidrager med seks millioner euro – omkring 45 millioner kroner, skriver flere medier.

Ifølge Altinget har 27 lande bidraget til fonden, herunder også Norge og Schweiz, der ikke er medlemmer af EU.

De har tilsammen givet 81 millioner euro, som svarer til godt 600 millioner kroner, skriver EU-kommissionen i en pressemeddelelse.

Der er meget langt fra det beløb til de 13,5 milliarder kroner, som kommissions-formanden bad medlemslandene om.

Fondens midler skal gå til fire hovedområder:

  • At skabe jobs, specielt for unge mennesker og kvinder.
  • Projekter, der forbedrer fødevaresikkerhed, sundhed, uddannelse, social beskyttelse og miljømæssig bæredygtighed.
  • Projekter, der styrker myndighedernes kontrol med migrationen og evne til at forhindre ukontrolleret migration og modtage hjemsendte migranter.
  • Støtte til at styrke god regeringsførelse men specielt fokus på at forhindre konflikter og styrke general lov og orden ved at bl.a. at kapacitetsopbygge inden for sikkerhedsstyrkerne.