EU måtte give sig i køreplan for globale frihandelsforhandlinger

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Redaktionen

EU har ikke fået så meget med hjem, som man regnede med i den køreplan for de videre forhandlinger om en ny global frihandelsaftale, som Verdenshandelsorganisationen, WTOs 147 medlemslande blev enige om natten til søndag. Aftalen er til gengæld en sejr for verdens fattigste lande, mener Christian Friis Bach, lektor i international økonomi på Landbohøjskolen og tidligere formand for Mellemfolkelig Samvirke, ifølge Politiken Online.

– EU har den mest restriktive landbrugspoliitik, så det lå i kortene, at eksportstøtten til landbruget skulle afvikles, men det overrasker mig, at man ikke fik mere igen, siger Christian Friis Bach.

På WTOs møde i Geneve blev der vedtaget rammer og retningslinjer for de videre forhandlinger under den såkaldte Doha-runde. Den blev sat igang i 2001 for at skabe bedre handelsvilkår for de fattigste lande, men har været i store politiske vanskeligheder siden et bittert sammenbrud på en ministerkonference i WTO i september sidste år i Cancun i Mexico.

Det mest centrale stridspunkt i forhandlingerne har været den omstridte eksportstøtte til landbruget. – Aftalen er starten på at få afviklet hele den skadelige del af landbrugsstøtten, der går ud over de fattigste landes bønder. Det vil ske meget hurtigt. Men jeg tror aldrig, at landbrugsstøtten forsvinder helt. Man vil altid være nødt til at give bønderne tilskud til at passe deres rolle som natur– og kulturforvaltere, siger Christian Friis Bach ifølge Politiken Online.

Han vurderer, at Doha-runden kan være afsluttet om halvandet år, hvis alt går godt: – Nu er man blevet enige om en meget detaljeret køreplan, men de endelige forhandlinger vil nok først starte næste forår, når bl.a. præsidentvalget i USA er overstået. Det vil nok tage et års tid at blive enige, så jeg tror, at man har en endelig aftale i foråret 2006. Og det er faktisk ret hurtigt i betragtning af aftalens omfang, vurderer han.

Dagbladet Børsen skriver mandag, at eksportstøtten er den mindste del af landbrugsstøtten, men den har stor betydning for u-landene eftersom en fjernelse af eksportstøtten vil give en række u-lande mulighed for at levere landbrugsprodukter til de rige lande, herunder bomuld fra nogle af de allerfattigste lande.

Verdensbanken har beregnet, at hvis landbrugsstøtten fjernes helt, vil det brfinge 140 millioner mennesker ud af fattigdommen og styrke indkomsten i u-landene med 2.000 milliarder kr. i år 2005.

Et hovedproblem har hidtil været den amerikanske støtte til 35.000 bomuldsproducenter, der reelt har slået markedet i stykker for fattige bomuldseksportører som Tchad, Benin og Mali i Vestafrika. Men de 3 lande har fået opbakning fra alle u-lande, også kommende økonomiske giganter som Kina, Brasilien og Indien, til at blokere for en aftale, hvis ikke landbrugsstøtten markant reduceres, anfører Børsen.

Udenrigsminister Per Stig Møller (K) udtrykker samtidig stor tilfredshed med dette “midtvejsresultat, som kan bringe forhandlingerne videre”.

– Fremskridt i Doha-runden er meget vigtigt for alle. Derfor er det opmuntrende, at WTO-landene har vist tilstrækkelig vilje til at kommer hinanden i møde, siger udenrigsministeren i en pressemeddelelse søndag middag og fortsætter:

– Resultatet understreger…, at EUs fleksible strategi med en ledende rolle og gentagne udspil under forhandlingerne har været rigtig. EU er gået i spidsen for at bryde det dødvande, som fulgte efter sammenbruddet i Cancun. For Danmark med en lille og åben økonomi er det vigtigt, at der findes forpligtende internationale handelsregler, siger Per Stig Møller.

Han slutter: – Et sådant system vil også give u-landene bedre mulighed for at blive integreret i den globale økonomi. Det er derfor mit håb, at det positive skridt, som WTO nu har taget, må blive efterfulgt af konstruktive forhandlinger, således at Doha-runden kan få en især for u-landene frugtbar afslutning.