EU nægter at anerkende Kina som markedsøkonomi

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Redaktionen

EU har afvist at give Kina status som markedsøkonomi. Landet lider stadig under for meget statslig indblanding og for dårligt juridisk grundlag, siger EU ifølge flere nyhedsmedier tirsdag.

Rent praktisk har et lands status som markedsøkonomi betydning for, i hvilken grad andre lande kan bruge den globale handels antidumping-regler. Kina er under mistanke for at sælge varer på verdensmarkedet til underpris, og én ud af 7 sager om dumping er i dag rettet mod Kina, der kun vinder 40 procent af dem. Markedsstatus ville have gjort det sværere for EU-lande at rejse denne type sager, der de sidste 20 år har berørt kinesiske varer for anslået 10 milliarder dollar.

Politisk er EUs beslutning også et nederlag for Kina, der har investeret stor prestige i at få sine mange økonomiske reformtiltag anerkendt i omverdenen. EU har 4 konkrete kritikpunkter mod Kinas økonomi:

– Regeringen blander sig for meget i økonomien.
– Det lovgrundlag, der bestemmer virksomhedernes vilkår, er enten for ringe eller ikke-eksisterende.
– Der er ikke nok beskyttelse af den private ejendomsret og af virksomheder, der går konkurs.
– Kinas finansielle sektor er ikke tilstrækkelig uafhængig af regeringen.