EU planlægger stort hug i u-landsbistanden – CARE bekymret

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Forfatter billede

100 milliarder kroner. Det er omtrent det beløb, Europas stats- og regeringsledere planlægger at skære i budgettet til u-landsbistand, når de mødes på EU’s topmøde torsdag og fredag i Bruxelles.

Toplederne skal drøfte EU’s budget for årene 2014-2020 og allerede på forhånd ser det sort ud for verdens fattigste, skriver CARE Danmark i en presseudtalelse torsdag.

Den danske u-landsorganisation advarer om, at det kan få alvorlige konsekvenser for den langsigtede kamp mod fattigdom.

Oplægget til EU’s økonomiske prioriteter og budget for 2014-2020 byder på store nedskæringer i Den Europæiske Udviklingsfond (EDF) og Det Globale Europa – overskrift fire (The Global Europe Heading Four), også bare kaldet H4, som tilsammen udgør EU’s ulandsbistand.

EU kan miste førertrøjen

Den Europiske Union er i dag den største donor af bistand i verden til u-landene.

Men planerne om at skære i midlerne til den Europæiske Udviklingsfond og H4 kan have indvirkning på EU’s mulighed for at spille en førende rolle i kampen mod fattigdom, anfører CARE Danmarks generalsekretær Niels Tofte:

’Det nuværende forslag om at skære i midlerne til EDF og H4 vil svække EU’s rolle som den førende spiller i kampen mod fattigdom. EU har hidtil været med til at sætte barren højt og gå i front, når det gælder bekæmpelse af fattigdom. Men med disse besparelser sætter EU førertrøjen over styr”.

EUs målsætning er at leve om til FN-målet om at yde 0,7 procent af budgettet til u-landsbistand. I dag går 0,62 procent af EU’s budget til bistand til verdens fattige nationer, og besparelserne vil derfor trække EU i modsatte retning af sin egen målsætning.

Besparelser kan bremse fremskridt

Det aktuelle diskussionspapir lægger op til, at H4 reduceres fra 525 milliarder kroner til 455 milliarder kroner, og at Udviklingsfonden reduceres fra 225 til 195 milliarder. En total besparelse på 100 milliarder kroner, som tydeligt vil kunne mærkes:

“Det lyder måske af mange penge, der stadig vil være tilbage til u-landsbistand, men det nuværende beløb udgør allerede nu kun en brøkdel af EU’s budget. Hvis beløbet bliver endnu mindre, vil det få store konsekvenser for fattige mennesker i udviklingslandene”, siger Niels Tofte, og uddyber:

’Der er risiko for, at de mål, vi allerede har opnået – herunder flere af FN’s 2015-mål – kan gå tabt. Det vil være en forspildt chance for de mange, der har brug for langsigtet hjælp til at kæmpe sig ud af fattigdommens klør”.

CARE Danmark opfordrer derfor statsminister Helle Thorning Schmidt (S) til at modsætte sig de foreslåede nedskæringer i indsatsen for verdens fattige nationer, når hun sætter sig sammen med EU’s andre topledere for at diskutere EU’s økonomiske prioriteter.

Yderligere oplysninger hos:
Pressekoordinator i CARE Danmark, Liv Helstrup Østergaard
Tlf.: 35 200 146 og mobil 31 10 26 83
E-mail: [email protected]
web: www.care.dk